NYHETER 2021-12-28 KL. 08:00

Tryggt koncept för både barn och föräldrar

Av Christina Wagner

Fokus på föräldrastöd ger barnen bättre förutsättningar för god hälsa.

Tryggt koncept för både barn och föräldrar
Jenny Vinglid menar att man måste ta bort skuldbeläggningen kring att en del barn är överviktiga. Foto: Privat.

Riksförbundet HOBS, hälsa oberoende av storlek, är en ideell organisation som arbetar med hälsofrågor som rör övervikt och fetma. Barn och ungdomar med övervikt eller fetma tenderar att bli stigmatiserade i samhället, men i Friskvårdsgruppen kan de få en frizon med andra i liknande situation.
– Tittar man generellt så kan ungdomar tycka det är jobbigt att gå till obesitasmottagning eller läkare, det är den kontexten. Men får man över 100 barn att återkomma flera gånger i veckan till fysiska aktiviteter, när de beskrivs generellt att inte vilja röra på sig, då har man lyckats. Ungdomarna får trygghet, tillhörighet och är tillsammans med andra med sjukdomen. De vågar testa på i en trygg kontext och en trygg miljö, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare i Riksförbundet HOBS.
Med den nya satsningen Mini i Kungsbacka kan yngre barn få hjälp innan sjukdomen är ett faktum, precis det som HOBS förordar. Att man valt att fokusera på föräldrarna är bra, eftersom de ofta möts av uppfattningen att de bidragit till barnets övervikt.
– Man måste komma ihåg att mycket är genetiskt med den här sjukdomen, man kan födas med risk att utvecka högre BMI. Man måste börja ta bort skuldbeläggningen för vårdnadshavare, det handlar inte om en smalhetsnorm utan att barn kanske har förutsättning för att utveckla obesitas, säger Jenny Vinglid.
Många föräldrar behöver stöd kring hur de ska prata med sitt barn och hur de ska agera i matsituationer. För det är viktigt att barnet äter och inte får en negativ känsla till kosten, menar Jenny Vinglid.
– Många vårdnadhavare och pedagoger har kunskap om hur de ska få barn som matvägrar att äta. Men inte många pedagoger vet hur man på ett ickestigmatiserande sätt kan få ett barn att begränsa maten, när barnet inte känner mättnad för att signalsystemet i kroppen inte fungerar.


Läs mer: Ny satsning skapar goda livsvanor tidigt
Läs mer: Forskarna vill följa barn med övervikt
SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-