Tryggt koncept för både barn och föräldrar
Av Christina Wagner
Fokus på föräldrastöd ger barnen bättre förutsättningar för god hälsa.
Jenny Vinglid menar att man måste ta bort skuldbeläggningen kring att en del barn är överviktiga.
Foto: Privat.
Riksförbundet HOBS, hälsa oberoende av storlek, är en ideell organisation som arbetar med hälsofrågor som rör övervikt och fetma. Barn och ungdomar med övervikt eller fetma tenderar att bli stigmatiserade i samhället, men i Friskvårdsgruppen kan de få en frizon med andra i liknande situation.
– Tittar man generellt så kan ungdomar tycka det är jobbigt att gå till obesitasmottagning eller läkare, det är den kontexten. Men får man över 100 barn att återkomma flera gånger i veckan till fysiska aktiviteter, när de beskrivs generellt att inte vilja röra på sig, då har man lyckats. Ungdomarna får trygghet, tillhörighet och är tillsammans med andra med sjukdomen. De vågar testa på i en trygg kontext och en trygg miljö, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare i Riksförbundet HOBS.
Med den nya satsningen Mini i Kungsbacka kan yngre barn få hjälp innan sjukdomen är ett faktum, precis det som HOBS förordar. Att man valt att fokusera på föräldrarna är bra, eftersom de ofta möts av uppfattningen att de bidragit till barnets övervikt.
– Man måste komma ihåg att mycket är genetiskt med den här sjukdomen, man kan födas med risk att utvecka högre BMI. Man måste börja ta bort skuldbeläggningen för vårdnadshavare, det handlar inte om en smalhetsnorm utan att barn kanske har förutsättning för att utveckla obesitas, säger Jenny Vinglid.
Många föräldrar behöver stöd kring hur de ska prata med sitt barn och hur de ska agera i matsituationer. För det är viktigt att barnet äter och inte får en negativ känsla till kosten, menar Jenny Vinglid.
– Många vårdnadhavare och pedagoger har kunskap om hur de ska få barn som matvägrar att äta. Men inte många pedagoger vet hur man på ett ickestigmatiserande sätt kan få ett barn att begränsa maten, när barnet inte känner mättnad för att signalsystemet i kroppen inte fungerar.
Läs mer: Ny satsning skapar goda livsvanor tidigtLäs mer: Forskarna vill följa barn med övervikt