Forskarna vill följa barn med övervikt
Av Christina Wagner
När Friskvårdsgruppen Mini sätter igång i vår står flertalet forskare redo att följa barnen över tid.
Foto: iStock
Både övervikt och fetma ökar i Sverige och spås bli framtidens största folkhälsohot. Uppskattningsvis fem procent av alla barn mellan fyra och tio år i Sverige drabbas av sjukdomen obesitas, som är både kronisk och komplex eftersom många olika faktorer kan bidra. I Halland är ungefär 800 till 900 barn inskrivna på mottagningar för obesitas, i Kungsbacka omkring 300.
– När man tittar på BVC och vilka som har en osund viktutveckling, då är det ett 50-tal barn som berörs. Det är blandat övervikt och obesitas, men framförallt rör det sig om övervikt i de små åldrarna, säger Lovisa Sjögren, barnläkare och ansvarig för obesitasvården i Halland som både remitterar barn till Friskvårdsteamet och ansvarar för forskning och utvärdering av Friskvårdsgruppen.
Kungsbacka kommun och Region Halland är pionjärer på att hjälpa barn med risk för att utveckla obesitas genom Friskvårdsgruppen. Forskarna har följt barnen över tid, forskningsresultat för 2020/2021 kommer bland annat presenteras under våren 2022. Lovisa Sjögren ansvarar för utvärderingen och har både drivit och projektlett satsningen.
– Riskbarnen kan behöva lite extra stöd i praktiken och nära där de bor. Vi har jättegoda erfarenheter av den här samverkan, patienterna tycker om det och efterfrågar det, säger hon.
Stort forskningsintresseFlera forskargrupper hoppas på att många av de yngre barnen och deras föräldrar vill bli delaktiga i nya studier när Mini drar igång i vår.
– Som forskare kan man inte låta en sån här satsning gå förbi, Kungsbacka är en modig kommun som går in lite tidigare och satsar på barns hälsa på lång sikt. Vårt mål är att de där fem procenten med obesitas inte ska uppstå, men 20 till 25 procent av barnen har övervikt. Det är framförallt de som har övervikt vi ska fokusera på här och se till att de inte får obesitas, det är en enorm hälsovinst om de inte går över i sjukdomen.
Forskningen ska bland annat fokusera på barnens BMI-utveckling men också på hur föräldrarna upplever insatsen.
– Det finns ett jättestort forskningsintresse kring det här, vi samverkar med Karolinska och Göteborgs universitet. Man får tänka hela barnet, det blir alla sorters levnadsvanor, karies och simning som är en av aktiviteterna i Friskvårdsgruppen.
Journaler kommer också hämtas in från BVC och tandvården.
– Tanken är att undersöka flera olika aspekter genom tillgång till olika journalanteckningar, säger Lovisa Sjögren.
Läs mer: Ny satsning skapar goda livsvanor tidigtLäs mer: Tryggt koncept för både barn och föräldrar