NYHETER 2021-12-18 KL. 17:20

Kreativiteten flödade på Minecraft-kurs: "Häftiga, unika byggen"

Av Ingrid Ramberg

Under lördagen hölls en kurs i datorspelet Minecraft i Fyren. Åtta barn och ungdomar spetsade öronen när Minecraftproffset Leo Emanuelsson delade med sig av sina bästa tips.

Kreativiteten flödade på Minecraft-kurs:
Linnea Hasselblad Sundqvist är noggrann och gillar inte när byggena blir skeva. Till exempel sätter hon alltid dubbeldörrar på sina hus för symmetrins skull. Foto: Ingrid Ramberg

Minecraft skapades av svensken Markus Persson 2009 och har sålts i över hundra miljoner exemplar. Spelet, som i grunden handlar om att bygga världar av kubiska block, är populärt både bland barn och vuxna. Kungsbackakillen Leo Emanuelsson, 18, har spelat Minecraft sedan 2011.
– En kompis tipsade mig om att skaffa Minecraft när jag var åtta. Jag fastnade direkt, det gick inte att sluta. Det jag gillar så mycket är möjligheten att vara kreativ, i Minecraft kan du verkligen göra allt, berättar han.

Sedan dess har han minst sagt utvecklats. De där 10 000 timmarna är definitivt investerade och numera håller Leos byggen en sällsynt hög nivå. I ett samarbete med Kungsbacka kommun har Leo Emanuelsson byggt en autentisk kopia av Fyren i Minecraft.
– Det har tagit ungefär 80 timmar. Jag har varit och fotat från olika vinklar och använt Google earth för att få till alla detaljer, säger han.


Leo Emanuelsson har byggt en autentisk kopia av Fyren i Minecraft. Foto: Ingrid Ramberg


Hur känns det att få visa upp det du byggt?
– Det är väldigt kul. Jag har visat för kompisar och släkt innan och de har varit imponerande. Det är underbart att få de reaktionerna när man visar vad man gjort, svarar Leo.

Tanken är att modellen ska kunna användas för att identifiera och prova möjliga åtgärder för trygghet och tillgänglighet.
– Det känns bra att vi kan ta vara på att vi har en sådan otrolig Minecraftare här i kommunen, säger William Engelbreksson, ungdomskonsulent.

Spelar gärna med kompisar

Lördagens Minecraftkurs i Fyren är också ett resultat av samarbetet mellan kommunen och Leo Emanuelsson. William Engelbrektsson håller i kursen, och Leo finns med för att bidra med värdefull expertkompetens. När Leo visar upp sitt Fyren-bygge för de åtta unga kursdeltagarna är fascinationen påtaglig och frågorna många.

Under eftermiddagen får de arbeta på egna projekt och ta hjälp av såväl varandra som av William och Leo. Tolvåriga Linnea Hasselblad Sundqvist börjar med att skapa ett färgglatt hus med inspiration från havet.
– Jag är mycket för att bygga, så jag gillar själva meningen med spelet. Jag blir mest nöjd med det jag bygger tillsammans med min bästa kompis. Vi spelar Minecraft säkert 50 procent av tiden vi är med varandra, berättar Linnea.

Förutom "byggläget", eller creative mode som det heter i Minecraft, finns lägen som adventure mode och survival mode.
– Du kan göra alltifrån att samarbeta till att kriga, eller bara bygga. Det kan bli ganska tekniskt avancerat, säger William Engelbrektsson.

Leo Emanuelsson berättar att det till och med är möjligt att bygga fungerande datorer inuti spelet.


August Schele och Alexander Schreiber håller på att bygga upp en server, en Minecraftvärld, tillsammans. Foto: Ingrid Ramberg


Kompisarna Alexander Schreiber och August Schele, 12, gillar variationen och de många möjligheterna.
– Det är kul att bygga hus och andra grejer och att slåss mot andra spelare, säger Alexander.
– Vi spelar mycket, får många bra grejer, slåss mot andra och besegrar dem för att få deras grejer också, säger August.

Vad lockade er till den här kursen idag?
– Det är roligt att få tips och tricks för att bli bättre på att bygga, svarar August.

Både Alexander och August har spelat Minecraft sedan de var i fyraårsåldern. Först spelade de på Ipad eller mobil, men när de blev äldre gick de över till datorversionen.
– Man kan spela på Ipaden för att lära sig spelet, men det är bättre att spela på datorn när man väl kan det. Ett tips för att bli bra är att kolla på andra som spelar på Youtube, säger August.

Leo Emanuelsson går runt och kikar på datorskärmarna och ger tips när de efterfrågas.
– De är väldigt duktiga. Det är kul att gå runt och titta, många häftiga och unika byggen, säger han.

Se fler bilder i e-tidningen imorgon söndag.SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-