NYHETER 2021-03-08 KL. 11:37

Hackspettdom fördröjer vägen

Varenda hackspett är viktig. Det slår EU-domstolen fast och skärper skyddet för hotade arter. Det är ett bakslag för Trafikverket och bygget av en ny Onsalaväg.

Hackspettdom fördröjer vägenBygget av nya Onsalavägen står och stampar i väntan på beslut om skyddsvillkor för olika hotade arter i vägområdet.

Länsstyrelsen godkände Trafikverkets åtgärder när det gäller groddjur och fladdermöss, men inte när det gäller hackspettar. Där krävs det dispens från artskyddsförordningen, anser Länsstyrelsen. Det innebär ännu tuffare krav och förseningar.
Trafikverket överklagade men Mark- och miljödomstolen gav naturvännerna rätt. Trafikverket valde att köra frågan i botten och överklagade vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

Beslut i EU-domstolen


Som Norra Halland berättat tidigare dröjer beslutet eftersom domstolen har väntat på ett beslut i EU-domstolen hur strikt artskyddsdirektivet ska tolkas:

Måste hackspettstammen ha en gynnsam status i det lilla området som Onsalalandet omfattar, eller räcker det med till exempel Västsverige? Eller kanske hela Sverige?

Ju större område man tar hänsyn till, desto lättare för Trafikverket att hävda att deras skyddsåtgärder räcker.

Nu har domen kommit berättar Dagens Nyheter, och det innebär en skärpt tolkning. Enligt EU-domstolen ska förbudet gälla även om bara en individ från en skyddad art störs eller skadas.

Det här är goda nyheter för motståndarna till Onsalavägen, men ett kraftigt bakslag för Trafikverket. Lydia Lehtonen är projektledare för Onsalavägen på Trafikverket.

– Vi fick EU-domen i torsdags och våra jurister och specialister håller på att analysera den i detta nu. Senast den 22 mars ska vi yttra oss.  Efter detta datum kan målet komma att avgöras.

Om domstolen säger nej?
– Då måste vi söka artskyddsdispens hos länsstyrelsen. Oavsett hur det beslutet blir, kommer troligen motståndarna till vägen eller vi att överklaga. Så då är risken stor att vägbygget inte kan komma igång förrän hösten 2023, konstaterar Lydia Lehtonen.

Om det överhuvudtaget blir något tillstånd alltså. Naturvänner och motståndare i Onsala hoppas fortfarande kunna stoppa vägbygget för gott.

Tidigare i NH:

EU-domstol avgör hackspettfrågan

Hackspettar i domstolen igen

Skalade träd ger glada hackspettar

SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.