NYHETER 2021-12-22 KL. 11:55

Avgift införs för hemsjukvård

Av Elisabeth Däljemar

Från och med den 1 januari 2022 kommer det att kosta upp till 306 kronor per månad att vara inskriven i Kungsbacka kommuns hemsjukvård. Allt enligt ett politiskt sparbeslut som fattades i pandemins början.

Avgift införs för hemsjukvård
Nu blir det en avgift för hemsjukvård i Kungsbacka. Foto: Arkivbild.

Fram till nu har det varit gratis för den som inte kan ta sig till vårdcentralen och därför behöver hemsjukvård att få hjälp i det egna hemmet av kommunens arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Men från och med årsskiftet ska hemsjukvården avgiftsbeläggas.
Beslutet om att införa en ny patientavgift fattades i april 2020 och skulle från början gälla från den 1 januari 2021. Men den höga arbetsbelastning pandemin orsakat har lett till att införandet skjutits upp. Till 1 januari 2022.

Då ska alla kommuninvånare mellan 18 och 84 år, som är inskrivna i den kommunala hemsjukvården, börja betala upp till 306 kronor per månad för hemsjukvårdens insatser.
Exakt hur stor avgiften blir beror på vilken inkomst och hur höga boendekostnader den som behöver hjälp har.
Alla som är inskrivna i verksamheten måste betala. Patientavgiften kommer att vara densamma, oavsett hur många besök hemsjukvården gör.
Hemsjukvårdsavgiften ingår dock i kommunens maxtaxa, vilket betyder att den som redan betalar maxtaxa för insatser från exempelvis hemtjänsten inte kommer att märka av den.
Den nya patientavgiften ska enbart tas ut av de som får hjälp av hemsjukvårdens arbetsterapeuter, fysioterapeuter eller sjuksköterskor i sina egna hem. Avgiften omfattar även de vårdinsatser som utförs av hemtjänsten, på uppdrag av hemsjukvården.
Den som bor på omsorgsboende, korttidsenhet eller i särskilt boende berörs däremot inte.

Den nya avgiften är en del av ett större sparpaket som ska förbättra ekonomin i nämnden för Vård & Omsorg. Alla Kungsbackabor mellan 18 och 84 år som kan komma att beröras ska under december månad få hem ett brev med information om den nya patientavgiften.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-