JOBB & PENGAR 2021-10-01 KL. 10:30

Nytt bakslag för Onsalavägen

Skyddsåtgärderna för de hotade hackspettarna räcker inte. Det slår Mark- och miljööverdomstolen fast. Därmed är risken stor att byggstarten av Onsalavägen ytterligare skjuts framåt – om den överhuvudtaget får tillstånd.

Nytt bakslag för Onsalavägen

Nu har beslutet kommit från högsta instans. Trafikverkets åtgärder för de hotade hackspettarna och gröngölingarna längs den planerade Onsalavägen räcker inte.
Trafikverket har försökt skapa konstgjorda häckningsplatser en bit bort för att inte skada de sällsynta arterna. Men både vägmotståndare, naturvänner och Länsstyrelsen menar att det inte räcker. Då är alternativet att söka artskyddsdispens, det vill säga man ansöker om att få lov att "skada" fågelarterna eftersom allmänintresset av en ny trafikled väger tyngre.
Men det är en knepig process, och det är inte alls självklart hur resultatet blir. Därför har Trafikverket till det yttersta försökt undvika detta genom att överklaga hela vägen upp till Mark- och miljööverdomstolen.

Prejudicerande


Men förgäves. På onsdagen kom beskedet att det krävs artskyddsdispens, helt i enlighet med en prejudicerande dom i EU-domstolen som kom i våras (NH skrev om domen den 9 mars).
Miljööverdomstolen menar att det är osäkert om veteranisering (konstgjord död skog) fungerar som ersättning för nuvarande häckningsplatser, och vägbullret kommer troligen att störa. Då väger hackspettarna tyngre.
Nu måste allt Trafikverket söka dispens från artskyddet. Trafikverkets projektledare Lydia Lehtonen gick inte att nå på torsdagseftermiddagen men tidigare har hon medgett att det troligen innebär ytterligare förseningar för det minst sagt struliga vägprojektet.

Försening


Så här sa hon i våras till Norra Halland:
– Får vi nej måste vi söka artskyddsdispens hos länsstyrelsen. Oavsett hur det beslutet i sin tur blir, kommer troligen motståndarna till vägen, eller vi, att överklaga. Så då är risken stor att vägbygget inte kan komma igång förrän hösten 2023, alltså ytterligare ett års försening.
Om det överhuvudtaget blir något tillstånd. Naturvänner och motståndare i Onsala hoppas fortfarande kunna stoppa vägbygget för gott med hjälp av hackspettarna.

 

Läs mer: Bakslag för Onsalavägen

SENASTE TV-NYHETERNA

Förseningar väntar även idag efter urspårning
NYHETER 2023-06-02 KL. 06:52

Förseningar väntar även idag efter urspårning

Här avgör skyttedrottningen derbyt
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Premium

Här avgör skyttedrottningen derbyt

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen
SPORT 2023-06-01 KL. 20:00
Premium

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.