JOBB & PENGAR 2021-10-01 KL. 10:30

Nytt bakslag för Onsalavägen

Skyddsåtgärderna för de hotade hackspettarna räcker inte. Det slår Mark- och miljööverdomstolen fast. Därmed är risken stor att byggstarten av Onsalavägen ytterligare skjuts framåt – om den överhuvudtaget får tillstånd.

Nytt bakslag för Onsalavägen

Nu har beslutet kommit från högsta instans. Trafikverkets åtgärder för de hotade hackspettarna och gröngölingarna längs den planerade Onsalavägen räcker inte.
Trafikverket har försökt skapa konstgjorda häckningsplatser en bit bort för att inte skada de sällsynta arterna. Men både vägmotståndare, naturvänner och Länsstyrelsen menar att det inte räcker. Då är alternativet att söka artskyddsdispens, det vill säga man ansöker om att få lov att "skada" fågelarterna eftersom allmänintresset av en ny trafikled väger tyngre.
Men det är en knepig process, och det är inte alls självklart hur resultatet blir. Därför har Trafikverket till det yttersta försökt undvika detta genom att överklaga hela vägen upp till Mark- och miljööverdomstolen.

Prejudicerande


Men förgäves. På onsdagen kom beskedet att det krävs artskyddsdispens, helt i enlighet med en prejudicerande dom i EU-domstolen som kom i våras (NH skrev om domen den 9 mars).
Miljööverdomstolen menar att det är osäkert om veteranisering (konstgjord död skog) fungerar som ersättning för nuvarande häckningsplatser, och vägbullret kommer troligen att störa. Då väger hackspettarna tyngre.
Nu måste allt Trafikverket söka dispens från artskyddet. Trafikverkets projektledare Lydia Lehtonen gick inte att nå på torsdagseftermiddagen men tidigare har hon medgett att det troligen innebär ytterligare förseningar för det minst sagt struliga vägprojektet.

Försening


Så här sa hon i våras till Norra Halland:
– Får vi nej måste vi söka artskyddsdispens hos länsstyrelsen. Oavsett hur det beslutet i sin tur blir, kommer troligen motståndarna till vägen, eller vi, att överklaga. Så då är risken stor att vägbygget inte kan komma igång förrän hösten 2023, alltså ytterligare ett års försening.
Om det överhuvudtaget blir något tillstånd. Naturvänner och motståndare i Onsala hoppas fortfarande kunna stoppa vägbygget för gott med hjälp av hackspettarna.

 

Läs mer: Bakslag för Onsalavägen

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.