JOBB & PENGAR 2022-01-02 KL. 12:00

Elpriset gynnar solcellsparker

Av Kristian Alm

Solcellsparker är hett i Sverige. I dag finns det tre i Kungsbacka – och får entreprenörerna bestämma blir det snart fler. Det elpris som plågar konsumenterna gynnar produktionen.

Elpriset gynnar solcellsparker
Henric Müller vid solcellerna intill Säröleden. Parken byggdes i samarbete med solcellsföretaget Paradisenergi. Foto: Kristian Alm

2015 byggdes kommunens första solcellspark vid havet i Äskatorp. 2020 byggdes nästa vid motorvägen utanför Frillesås, och den byggdes ut redan i år.
Samtidigt togs även en tredje park i bruk vid Säröleden. Bakom den låg kungsbackabon Henric Müller och hans Chalmerskamrat Niklas Therning som 2004 startat IT-företaget Spamdrain. Det gick bra, och de bestämde sig för att även investera i en helt annan bransch - solceller. 2020 drog de igång Claro Energy.
- Att investera i klimatomställningen är den mest givande satsningen vi kan göra!
Hamra Solcellspark som den döptes till togs i bruk i augusti.
– Allt har fungerat bra. Elpriset har varit gynnsamt för producenter ända sedan i somras egentligen och solinstrålningen var dessutom helt ok i starten augusti-september, säger Henric Müller några dagar före julhelgen.
– Vi har inte aktivt letat någon ny mark ännu, men vi vill jättegärna bygga fler parker om något dyker upp.
Men Henric Müller menar att det höga priset nu inte är något bärande argument för att investera.
– Elpriset just nu är ju extremt, på grund av rekordkyla, lite vind, lite vattenkraft, höga gaspriser i Europa och en ekonomi som tar fart. Så jag tror inte det är bra strategi att basera investeringsbesluten på de extrema priser som råder just nu.
– När vi tog beslutet våren 2020 var elpriserna mycket låga. Vi valde att satsa ändå eftersom det behövs mer förnybar el. En anläggning ska producera kanske minst 30 år och mycket hinner hända under den tiden.
– Mer solkraft i Sveriges elmix bör rimligtvis driva ner priserna, men då behövs rejält mycket mer solel. Det driver också bort kolkraft på kontinenten eftersom vi kan exportera mer el.
Fakta
Vid slutet av 2020 fanns det cirka 65 800 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, vilket är en ökning med nästan 21 800 nya solcellsanläggningar sedan föregående år.
I Sverige är 86 procent av alla solcellsanläggningar på mindre än 20 KW, vilket vanligtvis innebär att de har installerats av privatpersoner på privata fastigheter.
Solenergi är dock fortfarande en mycket liten del av energimixen. Den totala effekten från solcellsanläggningar motsvarar knappt en procent av Sveriges totala elförbrukning, som år 2020 uppgick till 159 TWh.
Vattenkraft svarade för 45 procent, kärnkraft för 30 procent, vindkraft 17 procent och kraftvärme 7 procent.SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-