HANDBOLL 2022-07-08 KL. 12:00

Turneringen tillbaka - flera lag från Aranäs

Av Eric Andersson

Världens största handbollsturnering är i full gång för första gången sedan 2019. HK Aranäs är representerade i de flesta åldersklasserna i Partille cup där lag från alla världens hörn deltar.
– Det är mycket roligare att möta utländska lag och se hur de spelar handboll, säger Ludvig Bratt i HK Aranäs P16.

Turneringen tillbaka - flera lag från Aranäs
Det var en tuff match mellan HK Aranäs P16 och Åsane HK.

HANDBOLL. Solen skiner över flaggorna till de 30 deltagande nationerna på Heden som indikerar att cupsommaren är i full gång i Göteborgsområdet. Under veckan arrangeras Partille cup, världens största handbollsturnering för ungdomar där totalt 1 060 lag från världens alla hörn gör upp om medaljerna. I årets upplaga finns respresentanter från bland annat Litauen, Egypten och Indien.

Bland ljudet från hejarklacker, visselpipor och bergsprängare hörs ett frustrerat skrik från en IK Bolton-spelare. Han har precis fått se sitt friläge från halva plan rinna ut i sanden efter att bollen tagit en märklig studs i konstgräsplanen.

– Vad är det här för jävla plan?!

Och inför turneringen har mycket handlat om den bristande kvalitén på Hedens konstgräsplaner. Skicket på två av konstgräsplanerna är i så pass dåligt skick att idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg gjort en friskrivning där förvaltningen friskriver sig från allt ansvar vid eventuella skador. Det innebär att rekomendationen är att man inte ska spela på planerna, men man får göra det på egen risk.


Tuff kamp mellan Matilda Johansson och det norska försvaret.


Svårspelat

Inte nog med att planerna snarare ser ut som en nedgången dörrmatta än en konstgräsplan. Det finns även andra utmaningar med utomhushandboll på konstgräs. Konstgräsplanerna är fulla av små svarta gummibitar som lägger sig i ett lager över klistriga bollar och händer.

– Det är svårt, det är det. Bollarna blir väldigt hala men man vänjer sig efter en stund, säger Ludvig Bratt i HK Aranäs P16-lag.

Kungsbackaklubben är som vanligt representerade i de flesta åldersklasserna på både pojk- och flicksidan. Ludvig Bratt har precis varit med och förlorat en tidig seriefinal mot norska Åsane HK efter att laget inlett turneringen med två raka segrar.

– Den här förlusten var sur men jag tycker ändå att vi har börjat turneringen ganska bra. Två segrar och en förlust är ändå okej.

Har ni satt upp någon målsättning hur långt ni ska ta er?

– Målsättningen är att vinna så mycket vi kan nu efter den här förlusten. Aranäs är ett krigarlag och vi kommer kriga oss genom den här turneringen för att ta oss till slutspel. Väl där får det gå som det går.

Annorlunda motstånd

En timme senare mot samma norska motstånd, fast på flicksidan och två hack upp i åldrarna, vinner HK Aranäs en målsnål tillställning med 8–5. På planen mitt emot kör HK Aranäs P18 över norska Fjellhammer IL och tar två välbehövliga poäng efter förlusten mot Kolding IF tidigare under dagen.

Ett längre handbollskast bort, på plan 7, gör New Giza Handball Academy upp mot Lugi HF där egyptierna har stora problem med att hantera Lugis höga och aggressiva försvarsspel. De tekniska felen duggade tätt, utvisningarna likaså och HK Aranäs P16:s gruppmotståndare New Giza förlorade till slut med 2–25.


New Giza Handball Academy från Egyptien hade det tufft mot Lugi HF.


Ludvig Bratts lag har varit anmälda till Partille cup ett par gånger tidigare. Men på grund av pandemin har turneringen blivit inställd, vilket gör att det blir första gången han spelar turneringen.

– Att möta utländska lag är mycket roligare. Det är kul att se hur de spelar handboll, i Sverige spelar man handboll på ett sätt och i andra länder spelar man på ett lite annat sätt.

Och det blir mycket handboll under veckan för lagen i Partille cup. Gruppspelet pågår mellan tisdag och torsdag där det allt som oftast är två matcher per dag som gäller. När det sedan är dags för slutspel framåt helgen blir matchandet ännu tätare.

Hur håller man uppe energin under så många dagar?
– Bra sömn, rätt kost och mycket vila. Det är tre saker som är viktigt, säger Ludvig Bratt.

TV-klipp och nyheter

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Tingshöjds nya hus växer snabbt
BOSTÄDER 2024-04-16 KL. 09:00
Premium

Tingshöjds nya hus växer snabbt

Het debatt om resor till Auschwitz
POLITIK 2024-04-16 KL. 07:45
Premium

Het debatt om resor till Auschwitz

Men Emanuel Forsells argument verkar inte existera

Dags för återinflytt på Tingberget
BOSTÄDER 2024-04-15 KL. 14:21
Premium

Dags för återinflytt på Tingberget

Första etappen av totalrenoveringen är klar

Bassänger töms i badhuset
NYHETER 2024-04-15 KL. 12:45
Premium

Bassänger töms i badhuset

Så mycket kostar fimpar och skräp
MILJÖ 2024-04-15 KL. 11:45
Premium

Så mycket kostar fimpar och skräp

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.