FAMILJ 2022-08-10 KL. 20:00

”Yoga och naturen har en läkande kraft”

Av Johanna Simonsson

När det kommer till yoga, paddelbrädor och vatten finns det inte mycket som entreprenören Maria Cerboni inte gör. Om hon inte håller klasser i SUP, yoga, aqua- eller bryggyoga så utbildar hon instruktörer. Hon är en frisk fläkt som älskar naturen och som fann styrka i yogan.

”Yoga och naturen har en läkande kraft”
NATUREN. Maria Cerboni, på bryggan i Gottskär där hon håller yogaklasser. FOTO: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

På Gottskärs brygga håller instruktören Maria Cerboni yogaklasser. Oavsett väder så är det en härlig skara människor som samlas varje söndag, berättar hon när hon parkerat sin röda cykel intill bryggan. Det är blåsigt och när regnet börjar falla sätter hon sig under ett skjul. Att vattendropparna smiter emellan plankorna i taket verkar inte störa henne. Hon sitter med ett konstant leende när hon blickar ut över vattnet.
– Havet är så himla läkande. Det räcker att bara sitta och titta på det så mår man bra. Gottskär är som en oupptäckt pärla. Innan har det mest varit en sommarstad, men nu börjar det faktiskt hända mer här hela året.
Under pandemin ställdes mycket in och det var svårt att hålla klasser inomhus. Maria började då med bryggyoga.
– Jag hade jobbat med utomhusyoga i flera år, så varför inte året runt på bryggan i Gottskär? Det är jätteroligt och efteråt går flera och badar tillsammans!
För Maria är det viktigt att hennes yoga ska vara för alla.
– Man ska inte känna att man inte kan vara med för att man inte är tillräckligt bra. Det har också med min bakgrund att göra – från när jag kände att jag inte hade ”rätt kropp”.

Vägen till yogan
När Maria gick i sexan blev hon mobbad och hon försökte återta kontrollen genom mat och träning.
– Jag självmedicinerade genom att inte äta. Jag skulle inte bli tjock – de skulle åtminstone aldrig kunna mobba mig för det.
Maria bytte till slut skola och mobbningen upphörde – men ätstörningarna fortsatte. I kombination med att hon inte åt alls eller bara väldigt nyttigt, tränade hon också fotboll, landslag i ridning och sprang.
– Alla tyckte bara jag var så duktig. Ingen märkte det i början. Jag åt en gång om dagen när folk såg. När jag fick diskbråck och inte kunde träna, då slutade jag nästan äta helt.
Strax efter att Maria fyllt 20 åkte hon in på behandlingshem, men vistelsen blev kort.
– Den funkade inte för mig att vara inlåst och att bli tvingad att äta sånt som jag inte gjorde annars, så som kött. Så jag valde att inte stanna och då sa de till mig: ”Du kommer inte klara det här, du kommer dö”.
Då hade Maria levt med anorexia och ortorexi i nästan tio år.
– Det är en sjuk sjukdom. Jag hade ångest hela tiden. När man äter dåligt och blir så smal och bräcklig, får man inte bara ångest och panik för mat. Man får det för världen, för jobb, för pengar. Allt blir så stort. Man klarar inte av att ta hand om sig själv, hur ska man då kunna ta hand om allting annat?
När Maria mådde som sämst drabbades hon även av självmordstankar.
– Jag gjorde aldrig någonting, men det var många gånger jag kände att nu orkar jag inte mer.
I sin mamma och dåvarande hund Samir fann Maria stöttning och tröst.
– Jag har hund idag med. Han har fått sitt namn efter poeten Rumi och han är en pumi, säger hon skrattandes.
Vändpunkten för Maria blev när hon hittade ett behandlingshem i Mora. Hon trivdes i naturen och i behandlingen ingick även yoga.
– Jag yogade hela tiden. För mig var det väldigt starkt med rörelserna och meditationen. Alla tar sig ur svåra situationer på sitt egna vis, så det är inte säkert yogan hjälper andra på samma sätt. Men för mig var det så fint och en mental träning. Yogan och naturen har en läkande kraft.

Framåt
I Mora insåg Maria att yogan var något hon ville dela med sig av till andra. Hon började åka på yogautbildningar i USA och sen blev det flytt till Karibien där hon arbetade som äventyrsguide och instruerade yogade utomhus dagligen. När hon kom tillbaka till Sverige deltog hon i ett “paddla-yoga-spring” event i Delsjön, där hon träffade pojkvännen Pontus Ny.
– Han höll i paddlingen och jag i yogan. Det var 2017 och sen dess har vi gjort hur mycket event som helst ihop.
Tillsammans driver de SUP-verksamhet i Gottskär, där de certifierar instruktörer och utbildar i SUP och SUP-yoga, alltså yoga på bräda i vattnet.
– Det är fantastiskt att se folk växa fram genom träning och coachning och att ta steg ut med att arbeta på vattnet.
När Maria får frågan om hur hennes framtid ser ut bubblar det ut svar. För två år sedan började hon med “sinnenas upptäcktsfärd”, där deltagarna får aktivera sina sinnen i naturen och prova på yoga. I bland annat en skog i Fjärås har de gjort yogapositioner mot träden, i mossan, på stenar och smakat på barren.
– Det har varit jätteuppskattat! Jag vill få ut människor mer. När du kommer ifrån naturen blir du ännu mer onaturlig. Så det är ett koncept jag vill fortsätta med och utveckla. Jag provar alltid på nya saker, annars lär man sig ingenting. Det är bara tacka ja och köra!
Maria berättar att hon även kommer fortsätta hålla aqua-yogaklasser (yoga i vattnet) och jobba med företagsyoga. Till hösten håller hon olika event såsom vandring och yoga och år 2023 blir det bland annat yoga och vandringsresa i Norge och Womens SUP camp.
– Ja, det är hur mycket som helst på gång, precis som vanligt, säger hon och brister ut i ett smittande skratt.
Genomgående är det en kombination av energi och ett behagligt lugn som Maria utstrålar och hon skiner upp när han pratar om pågående och kommande jobb.
– Det absolut bästa med att göra det jag gör är att det aldrig känns som att jag jobbar. Jag älskar det jag gör! Jag är gjord för att vara i naturen, hålla event, träffa nya människor och se dem utvecklas och ha rolig. Det ger mig så mycket energi och glädje!
Både den sprudlande energin och skratten följer med Maria tillbaka till hennes röda cykel vid bryggan.
Fakta ortorexi
Överdriven träning ihop med strikt diet– ortorexi
Det är vanligt att träna på ett tvångsmässigt sätt och samtidigt hålla en strikt diet när man har en ätstörning. Det kallas ibland för ortorexi men är inte en formell ätstörning eller psykiatrisk diagnos.
Källa:1177


LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2023-09-20 KL. 21:00
Mia sprider ny och mjukare form av yoga
Premium | FAMILJ 2023-09-12 KL. 20:00
Magnus Munay firar dubbla jubileum
Premium | FAMILJ 2023-09-05 KL. 20:45
Domarprofilen fyller 70 år
Premium | FAMILJ 2023-09-01 KL. 19:45
Helena gör skillnad med musik
Premium | FAMILJ 2023-08-25 KL. 19:45
Jag har gärna folk omkring mig!
Premium | FAMILJ 2023-08-18 KL. 18:45
Ingen radio utan Royne

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.