TV-klipp och nyheter

DEBATT 2024-03-15 KL. 08:09

Debatt: Vi jobbar för ett jämställt Halland

Debatt: Vi jobbar för ett jämställt Halland
Landshövding Anders Thornberg skriver om det jämställdhetsarbete som pågår i regionen. Foto: Anton Lorntzson

Förra veckan uppmärksammades ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen i samband med internationella kvinnodagen. Länsstyrelsen lanserade ”Ett jämställt Halland – strategi för jämställdhetsintegrering 2024-2027”, som ska vara vägledande för jämställdhetsarbetet i länet med syfte att tydliggöra målsättningar och samla aktörer som tillsammans skapar bättre förutsättningar för kvinnor, män, flickor och pojkar.

Strategin visar också att det råder bristande jämställdhet på flera områden i Halland, som på arbetsmarknaden och våld mot kvinnor. Detta måste vi tillsammans arbeta med varje dag, hela året.

Trots att medelinkomsterna i Halland är goda, så är löneskillnaderna mellan kvinnor och män större än i andra län. Kvinnor tjänade 300 500 kronor under 2022, medan männen tjänade 397 700 kronor. Skillnaden på 97 200 kronor är den största mellan kvinnor och män i riket.

Hallands arbetsmarknad är könssegregerad och kvinnor och män arbetar i hög grad i olika sektorer och yrken. Arbetsmarknaden är som starkast inom manligt dominerade branscher vilket vi kan se i mäns högre förvärvsinkomster, men också i en större arbetsmarknad för män.

Det räcker ofta med en gymnasieutbildning för att få ett välbetalt yrke i länet. Samtidigt innebär det att gymnasieutbildade män tjänar lika mycket som högskoleutbildade kvinnor. De könsbrytande studie- och yrkesval som behövs för en mer jämställd arbetsmarknad är för få. Det är framför allt kvinnor som bryter mot könsnormer och söker sig till mansdominerade branscher, medan samma utveckling inte kan ses hos män.

Enligt WHO är mäns våld mot kvinnor det största folkhälsoproblemet i världen och räknas som en kränkning av mänskliga rättigheter. I en skolklass växer ungefär två elever upp med att mamma utsätts för våld av pappa eller styvpappa. 70 procent av dessa barn blir själva utsatta för våld. De som utsätts drabbas också i högre omfattning än andra av psykisk och fysisk ohälsa.

På senare tid har det viktiga våldsförebyggande arbetet kommit mer i fokus men vi måste jobba ännu hårdare tillsammans för att motverka våldet i Hallands län.

Ett större engagemang från fler aktörer i samhället är avgörande för att arbetet med jämställdhet ska nå längre. Fler hallänningar och framför allt fler män och pojkar, behöver tillsammans med regionala aktörer ta ett gemensamt ansvar för ökad jämställdhet och ett våldsförebyggande arbete.

Anders Thornberg, landshövding



TV-klipp och nyheter

Aranäs förlorade nere i Skåne
2024-12-26 KL. 17:00
Premium

Aranäs förlorade nere i Skåne

Jakten på den sista julklappen
NYHETER 2024-12-24 KL. 11:57
Premium

Jakten på den sista julklappen

Tomten delade ut flera klappar från önskelistan
KULTUR & NÖJE 2024-12-24 KL. 09:00
Premium

Tomten delade ut flera klappar från önskelistan

Två förväntansfulla barn tog emot NH-tomten i Anneberg

Julens nyckelspelare och julbordets snedspark
SPORT 2024-12-23 KL. 20:00
Premium

Julens nyckelspelare och julbordets snedspark

23 sportprofiler tycker till i NH:s stora julenkät

Eksta bygger nytt trygghetsboende
NYHETER 2024-12-23 KL. 11:45
Premium

Eksta bygger nytt trygghetsboende

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-12-26 KL. 17:00
Aranäs förlorade nere i Skåne

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna:

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna: "Inte ens nära godkänt"

Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.