DEBATT 2020-03-17 KL. 19:25

Debatt: Hur kan en portion kosta 200 kronor?

Debatt: Hur kan en portion kosta 200 kronor?

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter


Hjälp mig att begripa hur en portion mat kan kosta 200 kronor på kommunens omsorgsboende!


För cirka 25 kronor kan jag köpa en djupfryst matportion i affären. Då har tillverkaren, grossisten och affären tjänat pengar. Maten är lika god som kommunens, fast inte så variationsrik och jag måste sitta ensam hemma och äta.


Går jag till en lunchrestaurang får jag för cirka 100 kronor en mycket god lunch inklusive påkostad salladsbuffé, dricka, kaffe med en kaka och sitter inte ensam hemma. Dessutom måste maten vara mycket god eftersom konkurrensen är stenhård.


Mina funderingar: Kostnader för maten består av fasta och rörliga. Den fasta kostnaden finns. Den rörliga består i huvudsak av det som ingår i maten. Om man nu antar att maten som inköps kostar högst 25 kronor, så ligger den fasta kostnaden på 175 kronor per person.


Eftersom jag betalar 64 kronor för en måltid bidrar jag med 39 kronor till övriga kostnader och ju fler som äter ju mer pengar bidrar. Jag har aldrig hört talas om en restaurangägare som sagt att ju fler som äter ju mer förlorar jag.


Nu har jag inte tagit hänsyn till den sociala biten. Hur många som idag besöker kommunens omsorgsboenden för att få riktig mat och äta den i andras sällskap.

För djur har Jordbruksverket fastställt hur länge en häst, ett svin, en hund och så vidare får vara ensam och utan sällskap. Det är på tiden att de inbegriper även människan.

Min reflektion är att om matkostnaden är 200 kronor per person så är administrationen kring maten alldeles för stor.






LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-12-07 KL. 22:11
Här finns godaste honungen i Halland
Premium | SPORT 2025-12-07 KL. 20:48
Piggt Onsala körde över motståndet
Premium | NYHETER 2025-12-07 KL. 17:05
Seriekrock vid påfart till E6

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Från planta till företag – Mikaels heta hobby

Från planta till företag – Mikaels heta hobby

En inköpt chiliplanta när Mikael Oskarsson var 15 år blev starten på hans chiliresa. Efter år av förberedelser drog han igång sin egen tillverkning av chilisås i Mulles Chili förra året.