BLÅLJUS 2022-04-20 KL. 20:30

Två kommunalråd besökte brandmännen

Av Kristian Alm

Ett kommunalråd anser det självklart att brandmännen ska ha motorsåg. Ett annat kommunalråd vill inte peta i sådana detaljer. Nu har de båda varit i Frillesås för att lyssna.

Två kommunalråd besökte brandmännen
Brandmännen i Frillesås kräver att få använda motorsåg i tjänsten. Arkivfoto: Kristian Alm

Norra Halland har tidigare berättat om irritationen på räddningstjänsten i Frillesås där brandmännen inte får ha motorsåg bland redskapen. Orsaken enligt ledningen centralt är att hårdare krav från Arbetsmiljöverket gör att man måste välja vad som deltidsbrandmännen hinner med att öva.
Brandmännen å sin sida hävdar att det skulle gå utmärkt att hinna med, och att det är självklart att kunna använda motorsåg för att ta sig fram vid utryckningar på landsbygden.
Och det är här kommunalråden kommer in. Centerpartiets Fredrik Hansson är själv tjänstledig brandman i grunden, och menar att kollegerna krav är självklart.


Fredrik Hansson (C) stöttar brandmännen.


Moderaternas Lisa Andersson sitter som vice ordförande för Räddningstjänstförbundet Storgöteborg och har där fått ledningens version. Hon vill inte gå in och försöka detaljstyra på motorsågsnivå.


Lisa Andersson (M) vill ha ett möte mellan parterna.


Men före påsk åkte de två kommunalråden ner till Frillesås för att träffa de upprörda brandmännen.
– Det var bra att få höra deras åsikter, det är viktigt både för oss och för dem ute på fältet, säger Fredrik Hansson (C).
Håller du fast vid din uppfattning?
– Ja, jag har anser att det är fullt möjligt att hinna med att öva. Teoridelen finns webbaserad på dator, och det finns brandmän som gått såginstruktörsutbildning och som kan hålla de praktiska övningarna med övriga brandmän. Det bör gå att hantera.
– Jag har inga formella möjligheter i och med att det är Lisa Andersson (M) och Eva Borg (S) som sitter i Räddningstjänstförbundets styrelse. Vi får ha en dialog, men jag kan aldrig lova det ena eller andra.
Inte heller Lisa Andersson vill säga att hon ändrat uppfattning.
– Det finns lite delade uppfattningar mellan ledningen och brandmännen. Det är ytterst vi politiker som har arbetsmiljöansvaret så vi ska inte frångå några regler.
– Däremot ska jag verka för att det blir ett möte mellan ledning och brandmän, där de får föra fram vad de har för behov. Det är alltid bra med en dialog.SENASTE TV-NYHETERNA

Från oplanerad förlossning till peppande företag
FAMILJ 2022-05-20 KL. 19:00

Från oplanerad förlossning till peppande företag

Bidrag mot invasiva arter
NYHETER 2022-05-20 KL. 17:00

Bidrag mot invasiva arter

Återigen dags för handbollsfest i Kungsbacka
SPORT 2022-05-20 KL. 14:27

Återigen dags för handbollsfest i Kungsbacka

Brand i papperskorg vid tågstation
NYHETER 2022-05-20 KL. 13:36

Brand i papperskorg vid tågstation

Vittne tog fast jacktjuv
NYHETER 2022-05-20 KL. 09:27

Vittne tog fast jacktjuv

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.