BLÅLJUS 2020-12-01 KL. 09:30

Narkotika för åtta miljoner stoppad i möbler

I en hyrd lastbil körde mannen ett flyttlass med möbler från Norrtälje till sin bostad i Vallda. Men prydnadskuddarna, byrån och soffan med divan innehöll inte den vanliga möbelstoppningen. Väl hemma i sensommarkvällen rastade han hunden och började packa ur – då dök insatsstyrkan upp.

”Mannen blir blek och slapp i hela kroppen, som att han vet att ”spelet är slut’”, skriver polisen som grep honom.

Narkotika för åtta miljoner stoppad i möbler
Möblerna var noga förpackade för att inte stötskadas vid flytt – eller för att skydda innehållet för totalt åtta miljoner kronor.

TV-klipp och nyheterSom Norra Halland berättade i fredags, väcktes då åtal vid Varbergs tingsrätt. Två män från Kungsbacka misstänkts för grovt narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

Det handlar om nästan 80 kilo cannabis och cirka 400 gram kokain av exceptionellt hög renhetsgrad.

Misstänkta är en 47-årig man boende i Vallda och en 33-årig man, också från Kungsbacka. Den yngre av dem beskriver i polisförhör att de har en ”far och son-relation” trots att det inte skiljer så många år emellan.

Fick 5 000 kronor


Den första juli i år ringde 47-åringen till en kollega från jobbet och sa att han varit tvungen att sticka eftersom en anhörig skadat sig. Men det var ingen nödsituation i familjen. Istället satte han sig bakom ratten på en liten vit lastbil som 33-åringen hyrt åt honom, och styrde mot Norrtälje.

I polisförhör uppger 47-åringen att han fått 5 000 kronor för att köra ett flyttlass möbler till en kompis i Kungsbacka. Han vet dock inte var kompisen bor och har inget telefonnummer till honom. Namnet är för vanligt för att det ska hjälpa polisen.

47-åringen reser ensam, men inte utan sällskap. Exakt hur polisen kom honom på spåret är inte känt, men tio spanare följer färden via Stockholm och Jönköping hem till hans lantliga bostad i Vallda.

Lugn kväll


”Vi låste utfarten med spanare som såg om någon kom eller lämnade adressen”, skriver en av poliserna som var på plats i en promemoria.

Klockan är strax efter 21 på kvällen och 47-åringen tar ett glas vin och rastar sin hund när två spanare smyger fram. De hör honom släpa saker från lastbilen och skära i plastemballage. Iklädd blåa latexhandskar och med en orange mattkniv packas möbler upp när insatsstyrkan som har fått order att gripa honom, kliver fram.

”Min känsla är att mannen blir helt blek”, skriver polisen som belägger honom med handfängsel och ställer honom på knä. Gripandet är odramatiskt, innehållet i lastbilen är det inte.

Botten på en soffa har tagits loss och i den ligger stora förpackningar med narkotika.
47-åringen har sedan dess suttit frihetsberövad.

Exceptionell renhetsgrad


Ett tiotal dagar efter tillslaget gör polisen en ny husrannsakan. Längst inne i det fullpackade garaget står en vit och grön kylväska på en hylla. En narkotikahund markerar. I en glasburk och förpackad i olika plastpåsar ligger 413 gram kokain med en renhetsgrad på 94 procent. Bara en procent av alla beslag som polisen gör nationellt kommer upp i så höga siffror. För kokain som beslagtas ”på gatan” ligger renhetsgraden vanligtvis mellan 20-40 procent.


På påsar till kokain finns fingeravtryck som tillhör 33-åringen. Han misstänks för grovt narkotikabrott för kokainet och för medhjälp till grovt narkotikabrott genom att ha hyrt lastbilen 47-åringen körde.

Han nekar till brott och menar att han måste tagit i påsarna vid ett annat tillfälle. Att han hyrde en lastbil till en kompis tycker han inte är så konstigt. 33-åringen har suttit häktad sedan slutet av oktober.

Hittar ingen "kompis"


Även 47-åringen nekar till brott och hävdar vidare i alla förhör att han trodde han kört ett flyttlass till en kompis. Han säger också att det var kompisen som börjat lasta ur allt när polisen dök upp. Polisen hittar dock ingen ”kompis”.

I jakt på kompisen har polisen även förhört krogpersonal i Kungsbacka, men ingen kan namnge någon som stämmer på beskrivningen 47-åringen lämnat.

Kokainet har mannen däremot en annan förklaring till; Han hittade en ryggsäck i somras när han skulle cykla och bada.

EncroChat


I mannens arbetsbil så hittade polisen en så kallad EncroChat-telefon. En krypterad tjänst som fått stor uppmärksamhet de senaste månaderna efter att fransk polis lyckats komma åt information från EncroChats servrar. Telefonen, eller tjänsten som skulle vara omöjlig att hacka, har använts av främst yrkeskriminella för att planera och genomföra brott. Europol har kunnat ta del av krypterade chattar och i slutet av oktober var över 100 personer i Sverige anhållna eller häktade misstänkta för grova brott som exempelvis planering av mord och mordförsök, enligt polisen.

47-åringen hävdar dock att han inte vet vad det är för telefon, utan att han köpt den på Blocket åt en minderårig anhörig.


47-åringen är tidigare dömd för upprepade narkotikabrott då han själv varit påverkad. 2011 dömdes han för delaktighet i en cannabisodling i ett garage i Kungsbacka.

33-åringen har ett tidigare strafföreläggande för att han använt kokain.

Tidigare i NH:

79 kilo cannabis och EncroChat-telefon

Polisen hittade heroin hos familjefar

Droger för miljoner borta från gatan

TV-klipp och nyheter

Veckans ris och ros
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00

Veckans ris och ros

NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
Premium

"Fartyget var barnens värld"

Barnbarnet Margareta är engagerad i Isoldas öde

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Premium

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fyra barn föddes under turerna världen över

NH:s jakt på Kungsbacka IF
FOTBOLL 2024-04-13 KL. 18:00
Premium

NH:s jakt på Kungsbacka IF

Utomhusfestivalen dubbelt så stor
NYHETER 2024-04-13 KL. 15:00
Premium

Utomhusfestivalen dubbelt så stor

76-åringen säkrade femte SM-guldet
SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
Premium

76-åringen säkrade femte SM-guldet

Succé för teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-12 KL. 17:00
Premium

Succé för teckningstävlingen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-15 KL. 07:38
Kvartett gjorde försök till stöld
Premium | FOTBOLL 2024-04-14 KL. 20:07
Sena nyförvärvet poängräddare
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
"Fartyget var barnens värld"
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.