BLÅLJUS 2021-03-02 KL. 11:57

Kvinna svårt biten – hundägare får böta

De två kvinnorna var ute och gick med sina småhundar. Plötsligt kom en grannes hund rusande mot dem. Ursinnig gick djuret till anfall – och bet en av kvinnorna svårt i armen. Sedan gav den sig på hennes hund.

Kvinna svårt biten – hundägare får böta

TV-klipp och nyheterDet var när de två småhundarna fick syn på en annan hund och började skälla, som grannhunden - en blandrastik av rottweiertyp - gick till angrepp. Händelsen utspelade sig i Onsala, den fjärde april i fjol.

Gick till angrepp


Den större hunden sprang lös och lekte med sin matte på familjens tomt när de två kvinnorna med småhundarna passerade utanför häcken som markerade tomtgräns.

Så snart den större hunden hörde de två småhundarnas skall rusade den ut genom häcken. Där gick den till ursinnigt angrepp – mot 19-åringen som tagit upp sin hund i famnen.

Med full kraft högg grannhunden den unga kvinnan i armen. Angreppet var så explosivt att 19-åringen tappade taget om sin hund och föll till marken.

Fick bändas loss


Så snart kvinnans hund kommit lös kastade sig grannhunden över den. Svårt biten blev den mindre hunden hängande i den större hundens käftar. Det krävdes två personer för att bända upp angriparens käkar så pass att 19-åringens hund kunde undkomma.

Svårt skadad fördes den bitna hunden till veterinär. Den 19-åriga kvinnan fick också uppsöka vård för sina skador.

Andra attacken


Det var andra gången på kort tid som den stora hunden angrep 19-åringens hund. Trots att den lilla hunden skadades svårt även vid den första attacken, gjordes aldrig någon polisanmälan. Detta eftersom den 59-åriga kvinnan som ansvarade för den stora hunden bland annat lovade att hägna in sin tomt och fortsättningsvis hålla hunden kopplad.

När hennes hund nu ännu en gång gått till oprovocerat angrepp, och även bitit en människa, valde småhundarnas ägare dock att polisanmäla.

Ägaren åtalades


Följden blev att kvinnan som ansvarat för den stora hunden åtalades, för vållande till kroppsskada.

Under rättegången förklarade 59-åringen att hon lekt med hunden på tomten utanför sitt hus och därför tillfälligt låtit den springa lös.

Eftersom den tidigare angripit 19-åringens hund, kände kvinnan till att den stora hunden under vissa omständigheter skulle kunna utgöra en fara för andra hundar. Men att den skulle kunna skada en människa sade hon sig aldrig ens kunnat föreställa sig.

Hunden avlivades


Kvinnan berättade vidare att hunden som gått till angrepp avlivats i anslutning till attacken i april.

Tingsrätten lät sig dock inte blidkas av informationen. På grund av att 59-åringen varit oaktsam genom att låta den stora hunden vara lös dömdes hon för vållande till kroppsskada.

Straffet blir 50 dagsböter. 59-åringen ska även erlägga avgift till Brottsofferfonden och betala kostnaden för sin egen försvarsadvokat.

Totalt handlar det om närmare 37 000 kronor.

Fler blåljusnyheter härTV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.