SPORT 2022-08-02 KL. 21:00

Skyttedrottningen med flärd – ska ta OBK till topp fem

Av Carl Schöndell

I den tredje delen av Norra Hallands intervjuserie med Kungsbackalagens målsprutor träffar vi Ellinor Jonsson tillhörande Onsala BK som har tryckt in 14 bollar efter bara tolv matcher.

Skyttedrottningen med flärd – ska ta OBK till topp fem
Ellinor Jonsson har vänt tillbaka till OBK och gjort det med bravur. FOTO: Carl Schöndell

FOTBOLL. Hon kom in som en frisk fläkt när Onsala BK återigen entrade division 1 efter att klubben gjort ett år i tvåan. Anfallaren Ellinor Jonsson återvände till samma ställe som hon gjorde det så bra i för två säsonger sen och det har hittills passat som handen i handsken.

– Det är svårt att klaga. Jag är nöjd men vet att jag kunde gjort fler mål, säger Jonsson.

Teknik

Ellinor Jonsson växte upp i Anneberg och det var också där hon fick sin fotbollsutbildning. Hon har alltid varit målfarlig och har mycket att tacka sin pappa och tillika fotbollstränare för sin utbildning i ungdomsåren. Och det märks även ute på planen. För utöver målskyttet så är det just den tekniska delen av Jonssons spel som är i ögonfallande för åskådaren, en överstegsfint är aldrig långt borta.

– När jag började spela fotboll som sexåring hade vi någonting som vi kallade teknikprogrammet, vi sprang fram och tillbaka och gjorde teknikövningar. Och det är jag supertacksam över, för det är något jag tagit med mig i alla år, att jag är bra och bekväm med bollen, säger Jonsson.

Med hjälp av henne har Onsala BK seglat upp på en tredjeplats i tabellen. Och innan förlusten mot BK Häcken i seriefinalen så hade man gått som tåget efter premmärtorsken mot Husqvarna.

Tuff period

Men det var inte självklart att det skulle gå såpass bra för anfallaren. För bara för ett år sen så var hon antingen skadad eller provisorisk inhoppare i ett Qviding som kämpade för sin överlevnad i division 1.

– Det gick bra i början och var kul. Men jag blev skadad efter första matchen och hann knappt spela. Skadeproblemen följde med mig hela säsongen och jag fick aldrig riktigt förtroende från tränaren även om jag tyckte att jag presterade bra på träningar, säger Jonsson.

Det blev totalt 795 spelminuter för laget som slutade på en sista plats i division 1 och därmed åkte ner en division. För Jonssons del blev det sju matcher från start och totalt två gjorda mål.

– Det blev en riktig skitsäsong för mig, säger hon.

Men trots den tunga säsongen och vacklande självförtroende, skador och svaga siffror så valde ändå anfallaren att vända tillbaka till Onsala igen, där hon under covidsäsongen mäktade med nio mål på tio matcher för.

– Jag känner många av tjejerna och trivdes väldigt bra när jag var där. Det kändes rätt att gå tillbaka och jag kom in i både spel och laget snabbt, säger 20-åringen.

Ljusare tider

Och där har det gått bra, både för Jonsson och för laget. Själv har hon gjort 14 mål på 12 matcher, laget har hakat på i toppen av tabellen och har bara sex poäng upp till serieledande BK Häcken.

Hon berättar att det tydliga målet för Onsalas del har varit att komma topp fem, vilket i vanliga fall skulle vara en väldigt bra placering för en nykomling. Men i år är det ett måste eftersom bara fyra lag, utöver ettan som går upp en division, klarar sig kvar i ligan då SvFF gör om seriesystemet för damerna.
Innebär det en extra press för er?
– I början av säsongen fanns det en extra press. Men eftersom det har gått såpass bra så tänker man inte så mycket på det. Och då kan man också spela bättre, säger Jonsson.

Men innan sommaruppehållet gick de desto tyngre, Jonsson gjorde i och för sig mål i matchen mot HGH. Men laget förlorade inte bara seriefinalen mot BK Häcken, utan även borta mot IFK Örby. Men den största plumpen åkte man på när tabelljumbon HGH fick oavgjort hemma på Rydet.

– Vi hade några spelare borta och fick inte till spelet. Jag vet inte om det var något mentalt som satt i huvudet på oss att det snart var uppehåll och ville ha paus, eller om vi var påverkade av resultaten mot Häcken och Örby, säger Jonsson om den matchen.

Men Jonsson tror att hon och laget kan vända på den något dystra trenden när höstsäsongen börjar. Och man befinner sig trots allt med behaglig luft ner till kvalplatsen och ännu fler poäng till nedflyttningsplats. Men Jonsson tror det finns förbättringspotential.

– Det har funnits chanser som jag inte lyckats utnyttja. Det borde väl egentligen varit lite fler mål, säger hon ödmjukt.

Hon tycker samtidigt att om laget avslutar säsongen i den tabellpositionen man är nu, så är det en fullt godkänd säsong.

– Det är absolut en godkänd säsong. Vårt mål inför säsongen var topp fem för att slippa kvala. Vi är supernöjda, säger Jonsson.

Hitta tillbaka

Men för att bibehålla den bör man hitta tillbaka till det spel som gjorde att man vann åtta raka matcher. Och det gjorde man genom att dominera matcherna spelmässigt med ett anfallsspel som sticker ut. För det är inte så att Jonsson är den tydliga nian i laget och en ständig referenspunkt för anfallsspelet. Tillsammans med Bianca Lundén och Ida Cederberg byter de ständigt position med varandra.
Är det tränarens instruktioner eller eget initiativ?
– Det är lite blandat. Ibland säger tränaren att vi ska byta kant eller så. Men ibland kan vi byta vid situationer som uppstår, det är lite olika. Men det har kommit naturligt, vi pratar mycket med varandra.

Stora drömmar

För egen del siktar hon på att göra minst lika många mål som hon gjorde i den första halvan av säsongen, vilket skulle innebära 26 gjorda mål. Och om hon når dit så borde kanske telefonluren börja ringa. Något som Jonsson fortfarande drömmer om.

– Man har tappat lite motivation när man har åkt ner från ettan två år i rad. Jag vet inte riktigt vad jag vill. Men det hade varit kul att testa på det livet som en elitsatsning är.

Vad är drömmen?

– Drömmen är att spela utomlands och i landslaget. Men det hade varit kul att spela i allsvenskan, säger Jonsson.
Och hon har tiden på sin sida, för även om målsprutan varit ordinarie i fem seniorsäsonger och inhoppar i två av dem, så är hon blott 20 år gammal. Ingen ålder för en fotbollsspelare i dagens fotboll.

Drar igång

Höstsäsongen smygstartade redan under tisdagskvällen och där blev det en tuff förlust efter förlängning mot BK Astrio. Men redan i helgen väntar ett tidigt toppmöte när man ställs mot tabelltvåan Husqvarna FF på bortaplan. Och det är en förberedd Jonsson som jagar nya målkalas.

– Jag har hållit igång under sommaren med gymmet och löpning. Jag tycker det är kul att träna och hade inte velat komma tillbaka utan att ha rört en boll eller inte sprungit på tre veckor, säger hon.


FAKTA: Ellinor Jonssons målfacit de senaste fem säsongerna
2018 Tölö IF 14 matcher 16 mål
2019 Jitex B 12 matcher 19 mål
2020 Onsala BK 10 matcher 9 mål
2021 Qviding FIF 15 matcher 2 mål
2022 Onsala BK 12 matcher 14 mål


SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.