POLITIK 2022-08-26 KL. 15:00

Valet 2022: Magdalena vill vara obekväm

Av Ronny Karlsson

Hon tror att partiet kommer att växa. Men Magdalena Sundqvist utgår från att Socialdemokraterna kommer att vara i opposition även efter valet. Då är målet att vara obekväm när det behövs.

Valet 2022: Magdalena vill vara obekväm
Magdalena Sundqvist ser fram emot att vara drivande i opposition de kommande fyra åren. Foto: Ronny Karlsson.

Sundqvist är ny som förstanamn på Socialdemokraternas vallista och hon ser ljust på partiets utveckling. De väljarundersökningar som finns på riksplanet finns inte lokalt, men hon räknar med att partiet ska få fler röster än de 15,44 procent man nådde vid det senaste valet.
Samtidigt utgår hon från att Socialdemokraterna blir ett parti i opposition även de kommande fyra åren.
- Så blir det säkerligen. Att vara i opposition förpliktigar och det ska inte vara bekvämt att sitta på makten. Jag älskar Kungsbacka och mycket är bra här, jag vill bo här men alla i kommunen har det inte bra och det vill vi ändra på, säger hon.
Hon har jobbat som lärare i många år och sett hur elever kan ha det tufft. Dessutom kan det vara tufft att prata om just det.
- Det kan vara svårt att vara den som behöver extra hjälp, men det är viktigt att sådant inte skuldbeläggs, säger hon.

Alla har inte råd
Hon vill också att föräldrars ekonomi inte ska påverka skolarbetet.
- Alla ser inte hur tufft det kan vara att inte ha pengar till nya gummistövlar eller till träningskläder. Vi har ett ansvar att påtala det och göra något åt det. Vi får höra i fullmäktige ibland att vi svartmålar, men så är det inte. Men i skolvärlden måste alla ha samma rätt, menar Sundqvist.
Hon anser dessutom att kommunen har de pengar som krävs för att satsa mer på fler lärare och annan personal på skolorna.
- I fjol hade vi ett överskott på 465 miljoner, och det var samma år som många av våra anställda hade det tufft. Vi vill satsa mer på de som är lite mer utsatta men även på vår personal.
Hon ser dessutom en sådan satsning som ren investering.
- Om vi har många unga som mår dåligt kommer det att leda till kostnader längre fram.
Hon ser gärna samarbeten med andra partier under nästa mandatperiod, men viktigast för Sundqvist är att det är socialdemokratisk politik som lyfts fram.
- Vi ska lägga egna förslag i fullmäktige.

Fler hyresrätter
Hon vill även se en satsning på flera hyresrätter i Kungsbacka. Här är målet högt satt.
- Vi vill att 50 procent att alla nya bostäder som byggs ska vara hyresrätter. Vi har 1000 elever som tar studenten i Kungsbacka varje år, och de ska kunna bo kvar i kommunen Sedan ska det inte se ut som i dag när det är väldigt svårt för alla som skiljer sig eller vill flytta hemifrån, det är för höga hyror. Alla har inte miljoner att ge till sina barn så de kan köpa sitt första boende. säger Sundqvist.
Med bättre bostadsmöjligheter för personer som inte har massor med pengar, tror Sundqvist att man också får lättare att lösa bemanningen på till exempel äldreboenden.
- Vi behöver ha de personerna boende i vår kommun för att få en bättre välfärd. Det är en investering för hela kommunen att få fler att ha råd att stanna kvar.
Nu är frågan hur mycket av sin politik som Sundqvist kan göra till verklighet de kommande fyra åren. Alliansen har styrt Kungsbacka ganska länge, och väldigt mycket talar för att det fortsätter så.
- Det är inte realistiskt att tro att vi är med och styr kommunen efter valet. Men jag tror faktiskt vi kan gå fram ordentligt, och kanske kan vi nå 20 procent.
Namn: Magdalena Sundqvist
Ålder. 50 år.
År i politiken: Jag började 2014, så åtta år.
Politiker jag ser upp till: Jan Eliasson. Jag har precis läst hans bok. Det finns många politiker som har varit bra, men det handlar om att det är viktigt att tro på det man säger.
Viktigare frågan inför valet. Välfärden, det är därför vi driver frågorna om vård, skola och omsorg så hårt. Alla barn ska få det stöd de behöver i skolan. Vi måste också kunna garantera en bra äldreomsorg och kunna garantera att alla där har ett bra boende och får ett tryggt liv. Sedan är även bostadsfrågan en del av välfärden, där behöver vi fler hyresrätter.


SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter