NYHETER 2023-08-21 KL. 14:00

Recept: Dressing som står sig i veckor

Riktigt god dressing avsevärt höjer smaken på en sallad. Gillar man sallad och inte har tid (eller lust) att göra dressing varje dag går det att göra dressing i en stor burk, förvara i kylen och ta fram när man vill. Visserligen är dressingen inte riktigt färsk med smakar som om den hade varit det.

Recept: Dressing som står sig i veckor
En dressing till salladen smakar extra bra om den är hemmagjord.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Recepten presenteras i samarbete med Björn Lantz och Kristina Mårtensson som står bakom bloggen Lev Sunt.

Salladsälskare som vi är äter vi ofta sallad till både lunch och även till middag. Ingredienserna varierar in i oändlighet så salladen blir aldrig tråkig. Det går snabbt att skära och lägga grönsakerna i en stor skål. Oftast ingår råriven morot, rödlök, paprika, salladskål, små tomater, chili, ibland äpple, spenat eller ruccola, vidare en massa groddar och lite feta ost. Dessutom matkorn, matvete, svart ris, stekta kikärtor, falafel eller liknande.

En god sallad behöver också dressing. Köpdressing kommer inte i fråga. Den är varken god eller hälsosam eftersom det ingår en massa kemikalier. Riktigt god dressing skall vara hemmagjord och hälsosam.

Göra dressing två gånger per dag är inget som vi vill lägga tid på, det finns mycket annat roligare som vi hellre sysslar med (exempelvis skriva blogg). Därför har vi testat att göra dressing som håller flera veckor, i kylen förstås.

När salladen är nästan färdig häller vi på 2-3 matskedar balsamvinäger och lika mycket dressing. Gillar man svagare dressing kan man ta en del balsamvinäger och två delar dressing.

Dressing som håller i flera veckor

(i kylen, förstås)

Eftersom till dressing kan man använda glasburkar i olika storlekar beräknar jag ingredienserna per 2 decilliter olja.

2 dl olja*

1 msk dijon senap

1 msk honung

1 dl provensalska kryddor**

Blanda alla ingredienserna i en glasburk. Sätt på lock och förvara i kylen.

* jag använder linfröolja, för det innehåller massor av omega 3 men den är relativt dyr. Det går bra att använda kallpressad rapsolja eller extra virgin olivolja.

** jag brukar tillsätta 0,5 dl gurkmeja och 0.25 dl mald svartpeppar på 4 dl provensalska kryddor. Gurkmeja är mycket nyttig, förebygger cancer, stärker immunförsvar, mm. Gurkmeja skall vara blandad med svartpeppar för att vara mest hälsosam.

Salladen blir fräsch, mycket god och vi sparar tid genom att använda färdig dressing. Även om du inte äter sallad varje dag kan det vara en bra idé att ha en burk med dressing i kylskåpet. Lite råkost på kvällen, några salladsblad med några bitar gurka, tomat och paprika smakar mycket godare med god dressing som är riktigt nyttig dessutom och smakar som färsk. Testa själv!




Björn Lantz och Kristina Mårtensson. Arkivbild: Norra Halland


Mållöst på Ledet:
FOTBOLL 2025-07-06 KL. 19:47
Premium

Mållöst på Ledet: "Besviken"

TV-klipp och nyheter

Många har astma – utan att veta om det
2025-07-06 KL. 16:30
Premium

Många har astma – utan att veta om det

Obehandlad allergi ökar risken för astma
2025-07-06 KL. 17:45
Premium

Obehandlad allergi ökar risken för astma

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-06 KL. 19:47
Mållöst på Ledet: "Besviken"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.