NYHETER 2023-03-28 KL. 18:00

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri

Av Ronny Karlsson

Personuppgifter för personer med trygghetslarm i Kungsbacka kan ha stulits i samband med ett haveri i förra veckan. Kommunen följer utvecklingen och ser allvarligt på frågan.

Personuppgifter kan ha läckt vid haveri
Damir Mahmutovic, informationssäkerhetssamordnare på förvaltningen på Vård och omsorg i Kungsbacka, har anmält det eventuella problemet till Integritetsmyndigheten. Foto: Privat.

TV-klipp och nyheter

Under torsdagen i förra veckan slutade trygghetslarmen i Kungsbacka att fungera. Totalt drabbades 150 kommuner och det var under en stor del av torsdagen i förra veckan som larmen inte fungerade. Det hela berodde på en cyberattack.
Nu tyder mycket på att den eller de som gjorde dataintrånget har stulit personuppgifter från de personer som har larmen. Det handlar om uppgifter som leverantören hanterar åt de kommuner som har dessa trygghetslarm.
– Vi har fått information om att det kan ha läckt ut uppgifter, men vi vet inte ännu. Företaget som står bakom larmen har en grupp med tekniker som utreder frågan och jag hoppas få svar snart, säger Damir Mahmutovic, informationssäkerhetssamordnare på förvaltningen för Vård och omsorg i Kungsbacka
Det som troligtvis läckt ut är personnummer, adress och telefonnummer. Det kan också handla om hälsodata som hamnat i fel händer.
– Vi försöker ha så lite uppgifter som möjligt i sådana här lägen, så jag tror inte att det har läckt ut några hälsouppgifter mer än att personen har ett trygghetslarm, säger Mahmutovic.
Han har gjort en anmälan av händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten.
– Jag gjorde anmälan i dag. Den kan dras tillbaka om inga uppgifter har läckt ut. Vi ser allvarligt på det här, det är just av den här anledningen som vi har väldigt höga krav på våra leverantörer.
Om uppgifter läckt ut blir ett av uppdragen att ta kontakt med de drabbade personerna.
- Det ska inte påverka en individ i praktiken, men det är väldigt olyckligt om uppgifter läckt ut. Det är ingen rolig situation och det här handlar om en skör grupp av människor, säger Mahmutovic.






TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.