NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Av Ronny Karlsson

Mannen fälldes för sexuella övergrepp i tingsrätten. Men i hovrätten ogillades hela åtalet då det begåtts fel i samband med förhör. Därmed går mannen nu fri.

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
Advokaten David Särneö är nöjd med att tingsrättens dom ändrades och åtalet ogillades av hovrätten.

TV-klipp och nyheter

Mannen, som är i 60-årsåldern, misstänkts för att ha antastat två minderåriga flickor i Kungsbacka och en viktig del av bevisen var de inspelade förhör som gjordes med flickorna.
Men de gjordes innan mannen gripits. Därefter skedde inga nya förhör och därmed fick den försvarande sidan aldrig chansen att ställa sina frågor till flickorna.

Blev förvånad
Detta framfördes redan vid tingsrättsförhandlingen, men trots det valde tingsrätten att fälla mannen för sexuella övergrepp. Domen som föll i fjol blev sex månaders fängelse.
Men nu har ärendet varit uppe i hovrätten och där ogillas åtalet helt på grund av det formella felet.
– Det är inte varje dag som det blir så här. Jag blev förvånad i tingsrätten, jag var övertygad om att jag hade rätt, säger David Särneö, som är mannens advokat.
Det bryter mot Europakonventionen när den försvarande sidan inte får ställa sina frågor till målsäganden. Hovrätten slår där fast att tingsrätten gjort fel när man dömt mannen trots de uteblivna förhören.

Tuff tid
Hovrätten konstaterar att övrig bevisning i målet inte är tillräcklig för en fällande dom. Det åtalade mannen frias därmed från den dom som föll i tingsrätten, tack vare det fel som begicks.
– Min klient är oskyldig, han har aldrig gjort det som han dömdes för i tingsrätten. Det har varit tufft för honom och han är väldigt glad nu, säger Särneö.
Han ser det som extra viktigt att hovrätten var enig i sin bedömning, men vill inte gå in på om det blir aktuellt med skadeståndskrav. Den nu friade mannen har haft den fällande tingsrättsdomen hängande över sig i lite drygt ett år.
Viktigast för Särneö är att rättvisa skipats.
– Det hovrätten säger är att tingsrättens dom inte var rättvis.TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.