NYHETER 2023-07-29 KL. 09:00

Drive-in – rena bingon i Åsa

Av Magnus Vasell


I drygt 40 år har Åsa IF arrangerat bilbingo.
Intresset har gått upp och ner – men årets satsning har lett till besöksrekord och sköna slantar till pingissektionen.
– En viktig inkomstkälla för oss, säger ordföranden Peter Grahn Horn.

Drive-in – rena bingon i Åsa
Ett glatt gäng på bilbingo i Åsa. Från vänster: Britt Lennhager och Kent Karlsson från Kinna samt Johan Taal och Pia Taal från Varberg. I mitten Inger Andersson-Upp från Målsryd. Foto: Magnus Vasell

TV-klipp och nyheter

Gänget som håller i bingon är på plats i god tid. Bord ska flyttas, tekniken ska testas och bakverk, kaffe och korv ska förberedas till rusningen i pausen.

De första stammisarna börjar komma – och nåde den som tar deras platser.

– Ha, ha – de är reserverade så det är det ingen som vågar, säger Astrid Gustavsson från Frillesås samtidigt som hon och kompisen Bärbel Vernersson från Gällinge tar fram färgpennor och omsorgsfullt tejpar upp kvällens brickor.


Sociala biten viktig

De båda damerna är rutinerade bingospelare och även om de då och då drar in förstärkning till kasan så är det inte det som är drivkraften.

– Det är den sociala biten; vi kommer ut, pratar, fikar och umgås med folk. Vi har varit här så mycket att de som arrangerar bingon, "personalen" som jag brukar kalla dem, kommer fram och undrar hur man mår. Skulle vi vara försenade någon gång så blir de oroliga och frågar om det har hänt något. De är så rara och fina, berömmer Astrid Gustavsson.


Tutas från gräsmattan

Bingon har två spelplatser. Dels vid bord inne i klubblokalen, dels drive-in ute på gräsmattan. Det är där bilarna håller till och det är därifrån det tutas med jämna mellanrum när någon fått bingo.

– Det är första gången vi är här i år och det är lika roligt varje gång. Man kan väl säga att det smesterväder vi har nu är som skapt för bilbingo, säger Kent Karlsson från Kinna som tillsammans med Britt Lennhager campar i Varberg.

Det är på plats tillsammans med tre vänner – och kvinetten hade en framgångsrik kväll.

– Tillsammans drog vi in 1 300 kronor, så det var lyckat, berättar Kent Karlsson.


Satte rekord nyligen

Bil efter bil rullar in genom gridarna och platserna på gräsytan fylls på. 77 bilar, i regel med minst två personer i varje, är tidernas rekord som sattes nyligen. Den här måndagkvällen är man bara tre bilar från att tangera rekordet. Inne i klubbhuset brukar det sitta runt 50 personer och spela.

Bland bilarna hejas och och tjötas det i väntan på att spelet ska dra igång och givetvis är det någon som måste testa att tutan fungerar vilket snart leder till full tutkonsert... En del av besökarna är badgäster vilket gör att dialekter från olika håll i landet blandas. Några spelar bilbingo för första gången och frågar om reglerna, andra är fullblodsproffs och berättar om bingokvällar de minns.


Veronica – en bingoveteran

Det drar ihop sig och även bland "personalen" hittar vi en riktig veteran. Det är Veronica Karlsson som gör sin 35:e säsong som funktionär.

– Intresset för bingo har gått upp och ner under åren. Efter en topperiod märktes en period av nedgång, det var liksom inte fint nog att spela bingo. Sedan bidrig Bigolotto till att intresset ökade igen. I dag är bingo populärt och den här säsongen har vi märkt en markant ökning av besökare, säger hon.

En annan förändring under åren är teknikens utveckling – det digitala inträdet har gett utroparna nya möjligheter och bättre kontroll på spelet.

– Men den gamla utrustningen finns om det skulle behövas – vi har till och med kvar det gamla hjulet där sifferkulorna vevas fram. Det hade vi god nytta av en gång när det plötsligt blev strömavbrott, berättar Veronica Karlsson.


Satsade inför säsongen

Efter att bingon gått knackigt under några år gjorde klubben en rejäl satsning inför årets säsong.

– Vi investerade i tekniken, förbättrade kiosk och servering, tryckte upp affischer och har varit mer utåriktade i våra försök att locka folk – och det har gett resultat. För vår verksamhet är bingon en viktig inkomstkälla, säger Peter Grahn Horn, ordförande för bordtennissektionen inom Åsa IF som arrangerar bingon.

En succé?

– Något åt det hållet. Men det är väl bäst att vi väntar med utvärderngen tills efter säsongen, i mitten av september, så att jag inte tar allt för stora ord i min mun. Men det ser onkeligen bra ut, konstaterar Peter Grahn Horn.

Den fina bingosommaren kan leda till en fortsättning även under årets svalare månader.

– Vi har pratat om det, men det är inget som är spikat. Alla jobbar ideellt så det gäller att få tiden att räcka, säger han.
Peter Grahn Horn från Åsa IF instruerar nya deltagare i bilbingons ädla konst. Foto: Magnus VasellGänget bakom bilbingon i Åsa: Susanne Grahn, Cecilia Eliasson, Jessica Hultman, Veronica Karlsson och Peter Grahn Horn Foto: MAGNUS VASELL


TV-klipp och nyheter

Succén: Erik Persson vinner EM-guld
SPORT 2024-06-20 KL. 20:14
Premium

Succén: Erik Persson vinner EM-guld

De fixar midsommarkransen
NYHETER 2024-06-20 KL. 12:45
Premium

De fixar midsommarkransen

Frillesås kaosår slutade lyckligt
BANDY 2024-06-19 KL. 18:30
Premium

Frillesås kaosår slutade lyckligt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:14
Tappade ännu en ledning till förlust
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 22:07
Reste sig efter mardrömsstarten
Premium | FOTBOLL 2024-06-20 KL. 21:42
Lindome sänkte serieledarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén har fångat familjerna på Särö

Jessica Zandén är känd från en mängd tv-serier, filmer och föreställningar. Sedan några år tillbaka har hon gått in i ett författarskap om sitt älskade Särö och familjerna hon växte upp med. Hon har tagit reda på historiska fakta för att binda samman platsen och människorna över generationer.