NYHETER 2023-08-02 KL. 07:00

Butiken som ser till att andra kan prisas

Av John Skoglund

Hellbergs idrottspriser startade upp i mars 2020. Efter en vecka började Sverige stänga ner och det blev helt stopp för tävlingar och sammankomster. Företaget överlevde och idag är orderboken en trevlig läsning och beställningarna trillar in från hela landet.

Butiken som ser till att andra kan prisas
Harry Hellberg driver Hellbergs Idrottspriser på Vallgatan 14. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

När Stefan Löfven och Anders Tegnell kallade till sina presskonferenser under 2020 var det bland det sista folk tänkte på – att köpa pokaler, medaljer eller klubbvimplar.

– Det var ju inte den bästa tajmingen, en vecka efter vi fått F-skattsedeln kom pandemin som ett dråpslag och det drabbade vår verksamhet väldigt hårt, då snackar vi stålbad. Det var där i mars 2020 man började ställa in cuper och löptävlingar, säger Harry Hellberg.

Men ni överlevde?

– Ja vi överlevde för att vi samtidigt har försäljning parallellt med ekologiska baskläder på postorder, det var många som satt hemma och surfade och beställde lite kläder plus att det var mycket padeltävlingar på den tiden. Lite fanns det allt att göra.

Till huset på Vallgatan kom Hellbergs Idrottspriser i mitten av maj.

– Vi är inte ens klara här i butiksdelen, vi fick sätta igång med produktionen direkt.

Henry Hellberg har sysslat med idrottspriser de senaste 15–16 åren och till 2020 var han anställd på ett företag i Göteborg. Sedan han flyttade sin verksamhet till Kungsbacka har det gått som tåget.

– Jag har inte ens hunnit komma ut med ett nyhetsbrev utan att orderkalendern har varit fullsmockad. Så jag har inte ens hunnit meddela några klubbar att vi flyttat hit, det är bara några få klubbar som vet om det. Nu är det dags att berätta om verksamheten.

Företaget säljer till hela Sverige och Harry Hellberg visar upp produkter som ska levereras till Porjus i Jokkmokks kommun. Det säljs även till Finland och Danmark och nu när danskarna har en bättre valuta märks även det.

Vad är det för någon skillnad mellan en pokal och en buckla?

– Inom branschen säger vi aldrig säger buckla, man får ju rysningar när man hör det ordet. På TV eller Mästarnas Mästare eller vad det nu kan vara, nej det känns inte bra – det heter pokal. Ett annat exempel är ju om man lottar ut en bil och säger att vinnaren får en kärra, säger Harry Hellberg med ett skratt.

Under klassiska tävlingar som exempelvis The Open i golf ser man en gravör sitta och rista in, gör du de arbetena också?

– Handgravyren är ett utdöende släkte, jag samarbetar med en handgravör som hjälper mig med det, avslutar Harry Hellberg.



TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | ISHOCKEY 2024-10-06 KL. 19:23
Hattrickskytten fixade första segern
Premium | FOTBOLL 2024-10-06 KL. 18:12
Räddade poäng efter sen upphämtning
Premium | FOTBOLL 2024-10-06 KL. 14:05
Oviss framtid för tränaren
Premium | SPORT 2024-10-06 KL. 13:51
Hämtade sig aldrig efter usla starten

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.