AI berör oss alla. Vi kan välja att känna oss drabbade av den Artificiella Intelligensen eller att se den som en möjliggörare.
Jag är nyss hemkommen från en konferens i Bryssel där den europeiska tillverkningsindustrins framtid stod i fokus. Och en viktig faktor för den är AI. Nyligen var jag också på Kungsbackas näringslivsfrukost och även där var AI i rampljuset.
Men alla vet inte vad AI är. Någon jag pratade med trodde att AI är något som ett gäng arbetare i Asien sitter och utför! Man kan säga att AI är lite som en smart dator som kan lära sig saker, känna igen mönster och räkna snabbt. Den kan fungera lite som en hjälpreda för oss. AI är så effektivt och kan automatisera så mycket att många jobb försvinner. Samtidigt får vi då tid för annat. Dessutom finns det vissa yrken där personalbristen är så stor, så att utan AI kommer det inte fungera.
Du som är äldre kanske tycker att det är jobbigt att vissa hälsotjänster har digitaliserats? Det möjliggör fortsatt vård till alla nu när vi i arbetsför ålder blir allt färre och ni äldre blir allt fler och allt äldre. Kanske ska du våga utforska vad AI kan var bra för i din vardag? Hjälpa dig med korsordet eller att komponera talet till äkta hälftens bemärkelsedag?
Med hjälp av Microsofts Copilot kan man sammanfatta en lång rapport i ett kortfattat Power Point-format. På ett par sekunder! Och du kan vara säker på att den yngre generationen använder Chat-GPT i skolarbetet – oavsett vad skolan anser om det. Det är tur att dagens ungdom har källkritik på schemat, för AI-baserade chattar är inte helt hundra på alla svar, men svarar tvärsäkert ändå. När Yngsta Sonen efter förra valet frågade Chat-GPT ”Vem är Sveriges statsminister?”, blev svaret ”Magdalena Andersson”, trots att Ulf Kristersson hade haft posten i flera månader vid det laget.
Häromdagen läste jag att vår avgående kommundirektör är nöjd med kommunens arbete inom innovation och förnyelse. Men hur bra är vår kommun egentligen på AI? Trafikljusen ut mot Onsala samlar säkerligen in data, då de uppenbarligen analyserar trafikflödet och anpassar sig efter det. Bra! Yngsta Sonen säger att det är kallt i skolan nu, så jag misstänker att energiplaneringen där inte är kopplad till AI i detta nu. Inte heller erbjuds vi smarta sopkärl som signalerar när det är dags för tömning. Sopbilarna fortsätter köra på ett satt schema, fastän vi invånare har fått ett sådant hållbarhetstänk att vi inte längre hinner fylla upp kärlen med sopor (bara vid jul, och då är kärlen överfulla!).
En sökning på vad Kungsbacka verkligen gör som är innovativt och bra för oss invånare när det gäller AI visar att kommunen använder AI för att analysera dialoger inom skolan för att förbättra kvaliteten i utbildningen. Och Kungsbacka håller på att lära upp en AI-assistent rutiner och processer för att effektivisera hemtjänsten. Vidare utforskar vår kommun - med hjälp av data från oss medborgare - användningen av AI för att snabba på bygglovsprocessen. Om du inte gillade AI innan, så kanske du börjar göra det nu?
Jag läste också att vår kommun har utvecklat ett AI-regelverk för att öka tryggheten och kunskapen om AI-användning. Andra kommuner tar efter. Roligt att Kungsbacka ligger i framkant. Det känns tryggt!
Nya krav på vinterdäck inför kommande säsong
"Ofta en större systematik och organiserad brottslighet bakom"
"Jag hatar den här serien"
Sven Johansson såg en Daimler Empress Saloon från 1951 för första gången på Heden som 18-åring. Den gjorde rejält intryck och återkom i tankarna många gånger genom åren. Så dök den upp i en motortidning till salu och blev äntligen hans 1998.