DEBATT 2024-10-04 KL. 14:00

Debatt: Dags hylla fri företagsamhet

Debatt: Dags hylla fri företagsamhet
Niclas Nilsson (M) är en av debattörerna. Foto: Axel Storckenfeldt

TV-klipp och nyheter

Den 4 oktober är en viktig dag – det är kanelbullens dag absolut – men det är framför allt dagen då vi hyllar fri företagsamhet, en av de mest grundläggande och värdefulla pelarna i vårt samhälle. Idag minns vi kampen mot löntagarfonderna och vänsterns försök att förstatliga bolag, och uppmärksammar entreprenörskapets stora värde för vårt land.

Företagarna är Sveriges motor. De skapar arbetstillfällen, genererar ekonomisk tillväxt och bidrar till vårt samhälles välfärd på så många sätt. Det är de som vågar satsa sina pengar, tid och energi för att förverkliga sina drömmar och idéer. De är de som ser möjligheter där andra ser hinder och problem. Det är företagarna som skapar innovationer och driver fram teknologiska framsteg som gynnar oss alla.

Sverige har en stolt historia av företagande, av innovationsförmåga och problemlösning. Detta trots att den entreprenöriella kraften alltför ofta utmanats av en politisk klåfingrighet som skapat byråkratisk börda och onödiga kostnader där resurser istället kunde lagts på att skapa tillväxt och välstånd.

Det är företagsamheten som driver ett land framåt. Entreprenörer kommer alltid slå staten på fingrarna när det gäller innovation och utveckling. Politikens uppgift blir därför att skapa de bästa förutsättningarna för företagande. Moderaterna jobbar för att det ska vara tryggt, lönsamt och enkelt att vara företagare i Sverige. Det innebär att minska onödig byråkrati och regelkrångel, och istället verka för en miljö där företagare kan fokusera på att utveckla sina affärsidéer och skapa jobb.

Den moderatledda regeringen har påbörjat resan mot ett bättre svenskt företagsklimat med historiska satsningar för att stärka tryggheten såväl på rättsväsende och polis som på försvaret. De första besluten för att återuppbygga ett stabilt och leveranssäkert energisystem har tagits. Myndigheter har fått i uppdrag att regelförenkla och stärka sin service gentemot företag och två råd inrättas för att minska den byråkratiska bördan: Förenklingsrådet ska gallra i befintlig regelflora och Implementeringsrådet ska motverka överimplementering av EU-direktiv.

I dag den 4 oktober firar vi företagsamheten och att ett beslutsamt politiskt arbete för att stärka svenskt företagsklimat nu pågår.

Anna af Sillén, ordf Moderata Företagarrådet

Elisabet Babic, länsansvarig Moderata Företagarrådet Halland

Niclas Nilsson, Moderata Företagarrådet Kungsbacka

Daniel Hognert, Moderata Företagarrådet Kungsbacka



TV-klipp och nyheter

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten
HANDBOLL 2024-10-03 KL. 21:37
Premium

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten

HK Aranäs smakstart på säsongen fortsätter efter ny skalp

Andreas återskapar färg i historiska bilder
KULTUR & NÖJE 2024-10-03 KL. 20:30
Premium

Andreas återskapar färg i historiska bilder

Ställer ut kolorerade bilder från sina samlingar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-10-05 KL. 07:59
Kommunen: "De har fått återkoppling"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.