Det svenskaste av alla kulinariska upplevelser firas med buller och bång på fik i landet och världen. I Kungsbacka säljs tiotusentals kanelbullar på dess högtidsdag.
– Det har varit full rulle, bagarna förberedde och bakade under hela gårdagen och resten har varit igång sedan tre imorse, berättar Andreas Mattson som är affärschef på Ica Maxi Kungsbacka.
10000 bullar ligger i startgroparna bara på Ica Maxi, och rädslan att de inte räcker till delas av fler.
Linnéa Olsson på David Bagare på torget uppskattar flera hundra bullar sålda med många timmar öppet kvar. Foto: Sebastian Christensen
Nere i Kungsbacka stationshus ångrar bagarna på Bröd & Bakverk att de inte jäste till fler än de blott 1500 kanelbakverk som redan vid lunchtid nästan sålt slut, medan Steinbrenner & Nyberg är övertygade att de 700 som beställts är slut innan dagen är över.
My Winberg och Christel Boutros har kvalitetstestat under dagen. Foto: Sebastian Christensen
– Man får käka några under dagen också, kvalitetskoll, säger Christel Boutros på Steinbrenner & Nyberg på Kungsmässan.
Kanelbullens bemärkelsedag har firats sedan 1999 och har tveklöst utvecklats till en hit, både i Sverige och utomlands.
Åsabon är mammaledig från jobbet på ostindiefararen
En av Kungsbackas främsta, Bengt Karlsson, jubilerar
Marie Cervin ger inte upp trots motgångar
Gabriella var livrädd för vatten men en skolresa förändrade allt. Nu är havet hennes liv och sedan 15 år tillbaka jobbar hon på och med Ostindiefararen Götheborg. Fast nästa äventyr är en långsegling med man och barn i egen båt.