Annons

IVO: Äldre skulle ha informerats

IVO konstaterar brister hos kommunen efter tidskapningen inom hemtjänsten.
Vård | 29 Maj 2019 07:11

Kommunen skulle ha informerat vårdtagarna om den tidkapning som gjordes. Det beslutar nu Inspektionen för vård och omsorg efter att ha granskat den kommunala hemtjänsten.

 

Det var i mars som Inspektionen för vård och omsorg valde att utreda den kommunala hemtjänsten i Kungsbacka. Detta efter att förvaltningen för vård och omsorg valt att i hemlighet kapa 20 procent av samtliga hemtjänstinsatser.

IVO konstaterar i sitt beslut att kommunen skulle ha informerat vårdtagarna om beslutet att kapa insatstiderna, och menar att om informationen varit tydligare till vårdtagarna hade risken för feltolkningar och oro minskat.

 

I ett pressmeddelande bemöter förvaltningschef Lillemor Berglund IVO:s beslut med att de ”delar IVO:s beslut om att vi kunde ha informerat kunderna mer om de tillfälliga förändringarna i samband med att vi införde ett nytt planeringsverktyg” och att det är en erfarenhet som förvaltningen tar med sig framöver.

– Vi sa till förvaltningen direkt när det infördes att de var tvungna att informera kunderna för att inte skapa problem, säger Nathaniel Lindén, kommunalt skyddsombud inom hemtjänsten.

 

Förvaltningen har i tidigare artiklar i Norra Halland uttalat sig om att de inte ville upplysa de äldre i hemtjänsten om att tiderna kapats, för att inte oroa i onödan. I ett internt brev som Norra Halland tagit del av, uppmanades personalen av kommunen att inte informera vårdtagarna om sänkta insatstider.

 

IVO skriver i sitt beslut att de vill upplysa nämnden för vård och omsorg att ändring av ett fattat biståndsbeslut inte kan göras utan att omständigheterna för vårdtagaren har förändrats. Men myndigheten anser dock inte att kommunen brustit när det gäller hanteringen av beviljade insatser, eftersom förvaltningen ansett att alla vårdtagares behov har blivit tillgodosedda trots sänkningen.

Men Norra Halland har kunnat se tillbud där vårdpersonal skrivit att brukarna inte får den hjälp de skall ha till följd av förkortade insatser.

– Undersköterskorna har säkert gjort sina jobb, men det är inte meningen att de ska gå på knäna för att få alla insatser gjorda, säger Nathaniel Lindén.

 

Läs mer: Efter NH:s artiklar – nu granskar IVO hemtjänsten 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ambulans efter fall ur sängen

Vård Anhöriga har anmält vård- och omsorgsboende Signeshus till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter ...

Ska lära mer i nationellt nätverk

Vård För att klara läget med det snabbt spridande coronaviruset måste ny kunskap inhämtas samtidigt som situationen ...

Helena oroas av läget i hemtjänsten

Nyheter Hon jobbar i hemtjänsten men känner för tillfället inte att säkerheten är tillräckligt tillgodosedd. ...
Annons