Annons

Bron måste rivas - är i för dåligt skick

"Har överlevt sin tekniska livslängd"
| 12 Juni 2019 07:08

Slutrenoverat. Borgmästarebron är uttjänt och måste rivas. Det har framkommit efter undersökningar i samband med pågående renovering. “Det var ett steg fram och tre steg bakåt”, säger vägingenjör Caj Bergén. Foto: Daniel Blomqvist

 

 

Efter sommaren väntas beslutet tas: Borgmästarebron ska rivas.

– Att renovera igen vore att kasta pengarna i sjön, säger vägingenjör Caj Bergén.  

 

 Sedan den 16 maj har bron på Borgmästaregatan vid Kungsmässan varit stängd för biltrafik. Anledningen till att bron stängdes av var att det under pågående renoveringsarbete upptäcktes rejäla skador i armeringen, där en mängd armeringsjärn var helt av. Nu bedöms skadorna vara så omfattande att bron måste rivas.

– Det finns inget politiskt beslut ännu, men jag har lämnat in ett underlag om hur illa det är, så beslutet kommer att tas efter sommaren, säger Karl Lundgren, förvaltningschef på Teknik.

 

– Vi såg att det fanns tecken på läckage under bron, vilket inte borde kunna finnas där. Och ju mer vi öppnade upp, desto mer insåg vi att bron var i riktigt dåligt skick. Det var ett steg fram och tre steg bak, vilket var väldigt frustrerande, säger Caj Bergén.

 

Ett stort antal armeringsjärn är helt av. Dessutom läcker bron rakt igenom. Foto: Daniel Blomqvist

 

Borgmästarebron byggdes 1955. Den har sedan renoverats en gång 1988, och en gång 2002 då den även breddades. Efter noggranna undersökningar bedöms nu ytterligare renoveringar vara meningslösa.

– Det vore att kasta pengarna i sjön. Bron har överlevt sin tekniska livslängd som är på 50 år. Bygger vi en ny så får vi en teknisk livslängd på 120 år, säger Caj Bergén.

 

Exakt när rivningsarbetet sätter igång finns det i nuläget inget datum för, då det formella beslutet inte är taget än. Men det kan dröja ett par år innan en ny är på plats.

– Vi räknar med att det handlar om 18 till 36 månader tills vi får en ny bro på plats. Det beror på hur det går med vad det blir för typ av bro, upphandlingar och byggtid, säger Karl Lundgren.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

2 Kommentarer

  • Det är bra fascinerande att när man redan vet (!) att bron är i så uselt skick som Caj Bergén beskriver måste man ändå vänta flera månader med att bara besluta sig för att riva den.
    Jag hade en liten broshyr om den nya Onsalavägen som kom i brevlådan för länge sedan och där det stod att när besluten “väl var fattade kunde en ny väg stå klar 2005”.
    Skall vi gissa att en ny bro kan stå klar någon gång på 2030-talet.
    Bara nu inte någon upptäcker ett hackspettsbo i något av träden bredvid…

Läs Även

Debatt: Låt Borgmästarebron förbli en gångbro

Debatt Replik till insändaren ”Sätt lite fart på byggandet”, i NH 28/7 Nu har Borgmästarebron varit motorfri i över ...

Debatt: Sätt lite fart på byggandet

Debatt För två år sedan rasade en kilometerlång bro, Morandibron, i Italien. 50 meter över marken löpte den genom ...

"Stäng Borgmästarebron för biltrafik"

Trafik Som bekant lär den nya Borgmästarebron inte stå klar förrän 2022. Nu föreslår Socialdemokraterna att ...
Annons