KULTUR & NÖJE 2021-12-13 KL. 20:00

Smörgåsbord av halländska texter

Av Christina Nordwall

I antologin Närskrivet medverkar 52 halländska författare som delar med sig av smakprov från sina böcker. Syftet är att placera Halland på den litterära kartan och det bjuds på allt från deckare till feelgood och poesi.
– Det är meningen att den ska delas ut och sprida ordet för halländsk litteratur, säger Ann-Charlotte Ekensten, författare från Vallda, som medverkar i antologin.

Smörgåsbord av halländska texter
52 halländska författare medverkar i Närskrivet.

TV-klipp och nyheter

Närskrivet ges ut av Hallands författarsällskap som fått resursstöd av bland annat Rahms stiftelse och Region Halland. Det är medlemmar i författarsällskapet som medverkar och författarna har själva fått välja ut en text ur ett av sina tidigare publicerade verk. Tanken är att antologin ska visa vilken bredd och mångfald det finns bland de halländska författarna. De 52 medverkande författarna verkar i olika delar av Halland och förutom Ann-Charlotte Ekensten från Vallda deltar bland annat Birgitta Tingdal, Lena Brorson Alminger, Lillemor Arnäs och Carl Ahlstrand från den norra delen av länet.
– Jag har med en av mina första böcker på lättläst som heter Nyårsfesten och som vänder sig till högstadiet. Berättelsen har tidigare fått mycket uppmärksamhet och det är kul att den får nytt liv, i ett nytt sammanhang, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Lättläst för vuxna

Förutom att delta i den halländska antologin Närskrivet är Ann-Charlotte också aktuell med nya boken Leva tills jag dör. Huvudpersonen är Vanja som är 70 plus och änka. Hon åker runt med sin husbil men när hon upptäcker att hennes plats på campingen är upptagen blir hon sur. Det är änkemannen Rolf som har tagit den…
– Boken handlar om att ta vara på livet, se möjligheterna och rycka tag i lyckan när den visar sig, säger Ann-Charlotte.
Leva tills jag dör är en bok inom genren lättläst för vuxna. Ann-Charlotte har tidigare främst skrivit lättlästa böcker för barn och unga, men kände att hon ville bredda sig.
– Läsglädje för alla är mitt motto och jag vill skriva för alla åldrar. Leva tills jag dör passar för ensamläsning men skulle också funka bra i en bokcirkel för äldre personer. Den vänder sig i första hand till seniora läsare som inte längre orkar koncentrera sig på långa berättelser, kanske på grund av begynnande demens eller sviktande syn, säger Ann-Charlotte.
Men den kan också vara en feelgoodpärla för alla vuxna.
– För läsare utan utmaningar är det som att läsa en novell, en härlig må-bra-berättelse om vad som egentligen är viktigt i livet, säger författaren.


TV-klipp och nyheter

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Tingshöjds nya hus växer snabbt
BOSTÄDER 2024-04-16 KL. 09:00
Premium

Tingshöjds nya hus växer snabbt

Het debatt om resor till Auschwitz
POLITIK 2024-04-16 KL. 07:45
Premium

Het debatt om resor till Auschwitz

Men Emanuel Forsells argument verkar inte existera

Dags för återinflytt på Tingberget
BOSTÄDER 2024-04-15 KL. 14:21
Premium

Dags för återinflytt på Tingberget

Första etappen av totalrenoveringen är klar

Bassänger töms i badhuset
NYHETER 2024-04-15 KL. 12:45
Premium

Bassänger töms i badhuset

Så mycket kostar fimpar och skräp
MILJÖ 2024-04-15 KL. 11:45
Premium

Så mycket kostar fimpar och skräp

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Hackspettdispens för Onsalavägen
Premium | NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Skräp ska plockas i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.