KULTUR & NÖJE 2019-07-29 KL. 13:44

Konstig värld i bohuslänskt gravfält

Konstig värld i bohuslänskt gravfält
Är det lek eller förtvivlan? Det är inte lätt att veta med flickorna i Laura Fords grupp Secret howlers.


Ta E6:an, swisha föbi Göteborg och sväng av för att köra över Tjörnbron. Väl där kan det börja bli dags att sätta på GPS:en för att ta sig fram de slingrande övägarna mot Pilane gravfält.  
Folk har tagit sig till Pilane länge, just där parkeringen ligger i dag har man till exempel hittat spår från bondestenåldern och renjägare kan ha passerat där för redan 10 000 år sedan.  
Men sitt stora uppsving fick platsen för 2 000 år sedan. Då fanns det en stor civilisation på platsen och fortfarande i dag går det att se gravfältet med ett 90-tal gravar som är daterade från 500 före till 1 000 efter Kristus och det finns även en gammal domarring på platsen.  
Men arkeologiska utgrävnigar som gjorts har visat att Pilane dessutom var en viktig mötesplats för både människor och kulturer. Det tog man fasta på när den första skulpturutställningen arrangerades 2007.  


Många gånger blir det både samspel och kontrast mellan natur och konstverk, här Conrad Shawcross Optic monolith.  Foto: Ann Kristin Ekman

Konst utomhus, är en helt annan sak än konst inomhus. Placera konsten i bohuslänsk klippmiljö med stenåldersgravar och får som går omkring och betar, och upplevelsen blir än mer unik. Sedan tre år tillbaka vakar dessutom den spanske konstnären Jaume Plensas magnifika Anna över hela området: ett gigantiskt stort kvinnohuvud som står placerat högst upp på klipporna. Skulpturen är numera inköpt av Pilane heritage museum och en fast det av utställningen.  

Annars är det det oväntade som är stor del av charmen med Pilane. Att skjuta upp fårgrinden, ta den lilla stigen till höger, runda de stora buskarna och hamna rakt i famnen på Laura Fords dansande träskoflickor, fortsätta framåt och i ögonvrån upptäcka Klara Kristalovas Röse, en hög bronsbumlingar med ansikten som kikar nyfiket på dig. Låta sig gå vilse i Conrad Shawcross optiska labyrint eller stryk med handen över marmorn i Helaine Blimenfelds böljande Taking risks.  
Längst upp på klipporna, där Pilanes område breder ut sig framför fötterna åt ena hållet och den klippiga skärgården åt det andra, tronar Johan Cretens bevingade varelser. Där kan den med tillräckligt god fantasi – och tillräckligt dåliga kunskaper i biologi – låtsas att den gigantiska fladdermusen egentligen är en drake, klättra trappstegen upp mellan vingarna och för en kort stund känna sig som Daenerys, Mother of dragons ur Games of thrones.  


Medan vanliga museer oftast är se men inte röra, är det helt tillåtet att klättra på Johan Cretens stora fladdermus. Dock på egen risk.  Foto: Ann Kristin Ekman

Tillgängligheten i skulpturparken är både och. Den nedre delen av parken är lätt kuperad, med väl upptrampad stig eller anlagd liten grusväg. Här är det inga problem att ta sig fram med barnvagn och kan nog också fungera med rollator. För att komma till den övre delen behövs däremot två ben. Kryckor funkar, det provade jag ut i fjol, även om det naturligtvis är en avvägning mellan omdöme och envishet.  Mindre barn kan också klara av att ta sig fram, kanske med en hjälpande hand här och där. 
Det finns en liten servering i anslutning till biljettkassan, men för den som vet sig bli fikasugen är ändå en picknick-korg inne i själva parken att rekommendera. Utsikten är ju svår att slå! 
För de som önskar ännu mer kultur, ligger Nordiskt akvarellmuseum i Skärhamn ungefär en kvarts bilresa bort.  

Skulptur i Pilane är privat och drivs av Pilane heritage museum. 

Öppet: varje dag i sommar kl 9-19, i september kl 9-17 
Entre: vuxna 140 kronor, student och pensionär 120. Barn och ungdomar upp till 15 år, fri entré tillsammans med vuxen 
Både biljettkassa och café är kontantfritt.  

Konstnärer i årets utställning:
Helaine Blumenfeldt
Tony Cragg
Johan Creten
Laura Ford
Ida Koitila
Klara Kristalova
Jaume Plensa
Conrad Shawcross
 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen
NYHETER 2021-10-27 KL. 08:00

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka
FAMILJ 2021-10-26 KL. 20:00

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Blandade känslor efter mästerskapet
SPORT 2021-10-26 KL. 18:00

Blandade känslor efter mästerskapet

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum
NYHETER 2021-10-26 KL. 16:00

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:53

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren
FOTBOLL 2021-10-26 KL. 10:07

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren

Westerberg kritiserar arbetssituationen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.