KULTUR & NÖJE 2022-09-20 KL. 20:30

Filmen Planlöst kringflackande får pris

Av Christina Wagner

Kasper Böhnke från Vallda vann Tungviktspriset i kortfilmstävlingen PLAY. Nu ska hans film tävla i Trollhättan på Novemberfestivalen, som anses som SM i kortfilm för unga.

Filmen Planlöst kringflackande får pris
Scen ur Planlöst kringflackande av Kasper Böhnke, som vann pris i PLAY kortfilmstävling. Foto: Willy Fermelin

TV-klipp och nyheter

Kultur i Halland har just avslutat sina filmdagar för PLAY i Halmstad i helgen, och utsett Kasper Böhnkes film Planlöst kringflackande till vinnare i kategorin Tungviktspriset för 20 till 26 åringar. Motiveringen var att filmen hade stark empati med sina karaktärer.
– Det känns jättebra. Det var inte något jag förväntat mig, det var många bra filmer så jag blev lite förvånad, säger han.
21-årige Kasper Böhnke gjorde tidigt film med kompisarna i Vallda och valde senare film på Aranäsgymnasiet. Därefter gick han en tvåårig filmutbildning på Katrineberg folkhögskola.
– Jag har alltid tyckt att det är ett intressant medium att berätta historier på. Man kan använda sig av alla former av film och blanda dem på ett intressant sätt.


Kasper Böhnke. Foto: Christina Wagner


Hittar sig själv
Det är examensarbetet som filmades 2021 som resulterat i den 15 minuter långa kortfilmen Planlöst kringflackande.
– Den handlar om en ung kille som spenderar sina dagar med att ringa olika kundtjänster och lever lite incell-aktigt. I stan där han bor har en flicka försvunnit, han blir tillfrågad på stan att leta efter henne. Det blir en slags resa, att hitta flickan. Hans dröm är att vara del av en gemenskap någonstans, så han försöker hitta flickan men också sig själv.
48 filmer tävlade i årets PLAY i Halland. Filmen är hans andra från filmutbildningen, nu arbetar han som klippassistent på ett postproduktionsbolag i Göteborg.
– Jag är mer fokuserad just nu på att arbeta med klippning. Regissörsdelen är väldigt kul också, men det är så kul att klippa. När filmen är inspelad är man ganska låst i det man spelat in, ofta fungerar förhoppningsvis historien när den är klippt utifrån hur manuset är. Men om det inte är så är det kul att hitta pusslet att få ihop historien ändå. Det är kul att skriva om historien i efterhand, att vara begränsad.


Scen ur Planlöst kringflackande. Foto: Willy Fermelin


Tävlar igen
I priset ingår att få åka till Novemberfestivalen i Trollhättan för att se alla bidrag där. Tungviktspriset är bra att ha med i bagaget.
– Det går att visa upp att man har fått något för det man gjort, på det sättet är det jättebra. Det är bra för en själv också, man blir inspirerad att göra mer och vet att man är på rätt väg. Och Novemberfestivalen är en större festival inom filmkretsar, många har fått en bra start där och kommit vidare därifrån.
Familjen har också sett filmen och tyckte den var rolig.
– De skrattade åt den. Att folk skulle tycka den var rolig var det viktigaste för mig, säger Kasper Böhnke.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.