JOBB & PENGAR 2021-09-16 KL. 09:39

Stor skillnad mellan män och kvinnors pension

Pensionsgapet mellan män och kvinnor är stort. Kungsbacka sticker ut i riksstatistiken, här är kvinnors pensioner hela 39 procent lägre än de manliga invånarnas.

Stor skillnad mellan män och kvinnors pension

TV-klipp och nyheter



– Jag tror att det kan ha att göra med inkomstnivåerna mellan män och kvinnor i Kungsbacka generellt men gäller ju hela Sverige att kvinnor har 3,6 miljoner lägre livsinkomst och 31 procent lägre pension, säger Karin Green, ordförande för Centerkvinnorna i Kungsbacka.

Pensionsgapet mellan män och kvinnor har fått en rad kvinnoorganisationer, fackförbund, politiska kvinnoförbund och pensionärsorganisationer att gå samman i uppropet Pension hela året. I praktiken innebär pensionsskillnaden att omräknat till dagar på ett år får män pension hela året medan kvinnor slutar få pension den 9 september.

– Det är bara att konstatera följdeffekterna av att vi har ett pensionssystem som beräknar hela livsinkomsten. Allt ger effekt på pensionen, kvinnor har ofta lägre inkomst, jobbar oftare deltid och alla har inte tjänstepension. Vi behöver ha ett mer jämställt arbets- och familjeliv, att föräldrarna delar sina pensionspoäng under föräldraledighet till exempel och delar föräldraledigheten, säger Karin Green.

Uppropet är på riksnivå men gör ni något i Kungsbacka?

– Nej, det är gjort på risknivå men frågorna har vi diskuterat under stämman och lämnat synpunkter från oss lokalt. Jämställdhetsarbetet är viktigt överhuvudtaget och det är viktigt att informera, säger hon.

Vad ska man göra för att komma tillrätta med skillnaderna?

– Centerkvinnorna har haft många av de här punkterna länge på programmet, till exempel höjd garantipension. Det är fortfarande kvinnorna som hamnar på de här riktigt låga inkomstnivåerna och vi måste jobba både kort- och långsiktigt med de här frågorna. I Kungsbacka kommun pågår till exempel ett arbete om önskad arbetstid. Innebörden är att ingen ska arbeta ofrivilligt deltid utan de som vill arbeta heltid ska erbjudas det, säger Karin Green.

 

Läs mer: Spara till pensionen tidigt

Fler nyheter om jobb och pengar

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.