Annons

Hög smittspridning kräver mer: begränsa umgänget

Smittläget är det högsta i Halland sedan pandemins start och följsamheten till myndigheternas råd och rekommendationer är sämre än tidigare. Men för att minska smittan krävs mer än i höstas.
– Fler i yngre ålder behöver sjukhusvård än tidigare, det ska inte öka, säger Maria Rydberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.

Vård | 01 April 2021 13:15

Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo önskar att alla firar påsk endast med sitt eget hushåll. Om smittan ska minska krävs det betydligt mer av oss invånare på gruppnivå.

FOTO: Region Halland/Pixabay

Covidsäkra ditt påskfirande:

Smittskydd Hallands viktigaste tips.

Avstå från att träffa personer som du inte brukar träffa vardagsvis. Att umgås utanför sin vardagliga krets innebär en ökad risk för smittspridning.

Håll avstånd, även när du träffar personer i en mindre krets.

Stanna alltid hemma vid minsta sjukdomssymptom och provta dig.

Undvik kollektivtrafiken. Om du reser, gör det smittsäkert och se till att du kan ta dig hem smittsäkert om du skulle få symptom under resan.

Undvik trängsel. Respektera och följ regler som till exempel handlare och krögare har.

Även vaccinerade eller personer som haft covid-19 behöver följa rekommendationerna, eftersom det finns risk för att bli sjuk igen och föra smitta vidare till personer som riskerar att bli ännu sjukare.

Källa: Region Halland

12 av landets regioner har under 20 procent ledig kapacitet i antalet intensivvårdsplatser. Halland har den här veckan ökat kapaciteten med antalet IVA-platser något, framförallt i Varberg, men tar också emot patienter för vård från andra regioner.

– Vi har kunnat bistå andra regioner en del med IVA-platser, och då ligger vi på runt 80 procent av den maxkapaciteten vi har just nu. Det ändras från dygn till dygn, i morgon kan svaret bli något helt annat, säger Markus Lingman, strateg Hallands sjukhus.

“Ingen lättnad”

Om läget kräver att Halland måste öka kapaciteten ytterligare, blir det annan vård som får stryka på foten.
Den höga smittspridningen påverkar inte bara sjukhuset i antalet patienter som behöver vård utan också personalens sjukfrånvaro.

– Sjukhusets medarbetare är ju också invånare som kan behöva vara hemma med sjuka barn. Det är ogynnsamt för oss när vi planerar verksamheten. Epidemin drabbar även dem som ska leverera vården. Den viktigaste saken är att det här inte är över, det är väldigt tydligt. Vi är inte på väg in i någon lättnad heller. Det är fortsatta betydande ansträngningar för vården, säger Markus Lingman.

 

Markus Lingman, strateg.

Stor utmaning

Överläkare på infektionskliniken, Daniel Wide befarar att smittläget kommer bli ännu värre.

– Vi vet mer om sjukdomen nu och hur vi ska ta hand om våra patienter men vi har fortfarande ingen mirakelmedicin eller botemedel, vi står utan effektiv behandling på det sättet. Det är svårt att veta hur sjukdomsförloppet kommer bli när patienten kommer till sjukhuset. Det är fortfarande en stor utmaning att ta hand om de här patienterna, säger Daniel Wide.

Daniel Wide, överläkare, infektionskliniken Hallands sjukhus.

Munskydd på jobbet

Förra veckan hade Halland flest antal fall per enskild vecka sedan pandemins start. Störst del av de smittade är vuxna i arbetsför ålder, 20-60 år. Även smittan bland barn och unga ökar, men inte i lika stor utsträckning. Till största del sker smittan på arbetsplatserna och i hemmen. Enligt Hallands lokala råd ska munskydd användas i kollektivtrafik och i inomhusmiljö där man inte kan hålla avstånd, till exempel vid ett mötesbord på arbetsplatsen.

– Ja, det är inte beroende av hur många man är. Det är viktigt att man verkligen gör det som går att göra för att begränsa smittspridningen, som till stor del sker på arbetsplatserna, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare.

Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare, Halland

Cirka 85 procent av Hallands konstaterade covidfall är den brittiska varianten. Man tror också det är den som gör att smittspridningen tagit ökad fart och att allt fler yngre vårdas på sjukhus för covid-19.

– Att fler unga behöver sjukhusvård än tidigare förklaras inte av att antalet äldre har minskat. Man ser tecken på att det hör ihop med den brittiska mutationen, men hur mycket evidens det verkligen finns i studierna är oklart, säger hon och fortsätter.

– Den kliniska verkligheten som vi ser tyder på att det spelar roll. Den brittiska mutationen kan ge en svårare sjukdomsbild även hos yngre personer och den har ett snabbare förlopp, säger Maria Ryberg Mo.

Krävs mer av invånarna än i höstas

Att Halland redan hade en hög smittspridning när den brittiska mutationen fick fäste spelar roll för hur snabbt den har spridit sig. Ju högre smitta det finns i samhället, desto högre försiktighet krävs av invånarna.

– Den grad av följsamhet som krävs av invånarna på gruppnivå behöver vara mycket bättre om man vill dämpa smittan, det krävs extra mycket av oss. Många kämpar på, men det som räckte förut och höll smittspridningen i schack under hösten räcker inte. Hög smittspridning i kombination med att man inte orkar hålla i, blir väldigt olyckligt, säger Maria Ryberg Mo.

Några nya lokala råd och restriktioner är inte att vänta i Halland. Nationellt såväl regionalt är man överens om att de råd som redan finns är tillräckliga. Problemet är att de inte efterlevs.

– Om vi utfärdar ytterligare råd så ändrar det inte så mycket om man inte ens följer de grundläggande. Det är ett problem att det är så dålig följsamhet. Att motivera dem som inte följer råden är en stor utmaning, där behöver man nog en nationell strategi, säger Maria Ryberg Mo.

Begränsa umgänget

Vilka rekommendationer det slarvas mest generellt, är svårt att säga menar hon. Men förutsättningen för att smittan ska spridas är att människor träffas.

– I nuläget finns det en stor andel smittsamma människor som är ute i samhället och rör sig på ett sätt som riskerar att smitta andra personer, som i sin tur smittar andra. Många av råden handlar om det mänskliga beteendet och att begränsa mänskliga kontaktytor, säger Maria Ryberg Mo.

Inför påskhelgen önskar hon att alla hallänningar endast firar påsk med sitt eget hushåll, eller utomhus.

– Med avstånd!

TVÄTTA HÄNDERNA. Stanna hemma om du är sjuk och provta dig för covid-19. Begränsa umgänget och håll avstånd.

Mer läsning:

Frågor och svar – regionen besvarar frågor om covid-19

Stopp för egenbokade antikroppstester

Flera tusen vaccinbokningar gjorda 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...

Covidsmitta på äldreboende

Nyheter Det finns två bekräftade fall av covid-19 på kommunens vård- och omsorgsboenden. Helene Ljungqvist, verksamhetschef för Vå...

Alla elever tillbaka till skolan

Skola Delvis distansundervisning har senaste tiden varit formen för högstadieskolorna i kommunen. Men efter nästa vecka blir det ...
Annons