NYHETER 2021-03-31 KL. 17:55

Frågor och svar – Region Halland svarar på allt om covid-19

Under onsdag förmiddag svarade Region Halland på frågor från invånarna under en livesändning, om allt från påsk till vaccinering relaterat till covid-19.

Frågor och svar – Region Halland svarar på allt om covid-19

TV-klipp och nyheter



Referat från hela sändningen kan du läsa här: "Region svarar - behovet av IVA-platser ökar"

Vad gör att just Halland sticker ut i hög smittspridning. Är vi sämre på att följa rekommendationerna?
– En analys visar att det är en kombination av olika faktorer. När man kommit upp på en hög nivå av smittspridning tar det ofta fart, det genererar fler och fler fall och smittan får fäste. Den brittiska mutationen som vi har till stor andel i Halland är lite mer smittsam och det gör också att smittan tar fart på ett annat sätt. Den verkar också ha ett snabbare förlopp, man blir smittsam i ett tidigare skede, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

När kan vi se en nedåtgående smitt-trend?
– Det är väldigt svårt att uttala sig om. Men i takt med att fler och fler blir vaccinerade så kommer förutsättningarna för att hantera smittspridningen vara en helt annan. Även förändrad varmare väderlek kommer bidra till viss del. Man vet att den här typen av smitta sprids lite sämre när det är varmare. Men i grund och botten är det beteende vi alla har som kan påverka när det vänder nedåt, säger Maria Ryberg Mo.

Nu när vi levt länge med pandemin, hur har det förändrat vården av patienterna?
– Vi vet mer om sjukdomen nu och hur vi ska ta hand om våra patienter men vi har fortfarande ingen mirakelmedicin eller botemedel, vi står utan effektiv behandling på det sättet. Det kan vara svårt att veta hur sjukdomsförloppet kommer bli när patienten kommer till sjukhuset. Det är fortfarande en stor utmaning att ta hand om de här patienterna, säger Daniel Wide, överläkare, infektionskliniken Hallands sjukhus.

 Hur får jag reda på om jag är i riskgrupp och vem avgör det?
– Folkhälsomyndigheten har tagit fram en beskrivning vilka grupper som ska gå före i vaccinationen. Är man osäker kan man ibland behöva ta kontakt med sin läkare på vårdcentralen för att höra hur man ligger till, säger Anders Åkvist, chefsläkare.

 Kan jag smitta andra när jag är vaccinerad?
– Ja. Man ska följa samma restriktioner som om man inte är vaccinerad. Det är klart att det finns underlag att smittsamheten minskar efter vaccinationen, men det är fortfarande inga säkra uppgifter om hur mycket. Det är framförallt ett skydd mot svår sjukdom och död. De restriktioner som vi följer avgör mer hur stor smittspridningen är, än vilket skydd man har som individ, säger Anders Åkvist.

 Om man haft covid-19, ska man vaccinera sig ändå?
– Ja. Man får en viss immunitet men hur bra det skyddet är kan variera ganska mycket från person till person. Rekommendationen är att man vaccinerar sig oavsett, säger Åkvist.

Vi som fyllt 60 och redan haft blodproppar, är det verkligen lämpligt för oss att ta Astra Zenecas vaccin?
– Det är en naturlig fråga. Man har inte funnit någon koppling till blodproppar, även om man haft ökad risk för blodproppar sedan innan. Än så länge är rekommendationen att vaccinet kan användas för alla över 65 år, säger Åkvist.

 Kommer alla 65+ få Astras vaccin eller blir det slumpartat vilket man får, även om man är över 65 år?
– Utifrån den höga smittspridningen vi har nu så har Folkhälsomyndigheten gjort en justering i prioritering, så all vaccination av sjukvårdspersonal ställs på paus tills grupperna över 65 är färdigvaccinerade. De tre vaccin vi har tillgång till kommer att användas till den här gruppen och det fördelas efter praktiska aspekter, som vilka leveranser vi får, säger Åkvist,

Sjukvårdspersonal som fått första dosen av Astras vaccin, vad händer när vi ska få andra dosen om det inte godkänns för personer under 65? Kan man ge andra dosen av ett annat vaccin?
– Det finns inget tydligt svar på den frågan ännu. Den behandlas av Folkhälsomyndigheten. Vi har lite tid på oss, för man kan utsträcka tiden mellan doserna till tre månader, säger Åkvist.

Med så mycket smitta, hur ska man tänka med vaccination under pågående covid-infektion?
– Då ska man inte vaccinera sig. Men det har att göra med att om man har symptom ska man stanna hemma och inte gå ut och träffa andra, även om det är för covid-vaccination. Men så fort råden om att hålla sig själv i karantän är avslutade så är man välkommen att vaccinera sig, säger Åkvist.

Vet vi mer nu om hur länge vaccinet skyddar?
– Nej, tyvärr. De har använts mindre än ett år så det går inte att undersöka om skyddseffekten är längre än så. Det är naturligtvis en jätteviktig fråga i forskningen, säger Åkvist.

Kommer vaccinering pågå under påskhelgen?
– Ja, det är lite olika hur vårdcentralerna lägger upp det. Vissa enheter har öppnat upp för vaccination under påskhelgen, säger Anders Åkvist.

Mer läsning:

Referat från hela Region Hallands webbsändning

Stopp för egenbokade antikroppstester

Flera tusen vaccinbokningar gjorda 

Klartecken för Astra-vaccinationer

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt
NYHETER 2024-03-26 KL. 19:00
Premium

Unga erbjuds pengar för bilder – eller se sexakt

”Jag tror att alla någon gång har stött på sådant här”

Stjärnduon inför avgörandet – går för seger
HANDBOLL 2024-03-26 KL. 18:00
Premium

Stjärnduon inför avgörandet – går för seger

"En väldigt viktig match för Aranäs framtid"

Fler nyheter