Annons

Gott om frågor till känd författare

Frågorna smattrade i klassrummet när eleverna fick chansen att träffa en riktig författare.  

Nöje & Kultur | 17 November 2019 16:01

Författaren Ann-Charlotte Ekensten besökte Hedeskolans tvåor för att berätta om sitt jobb. Eleverna hade många frågor till henne.

FOTO: Christina Nordwall

Under ett besök på Hedeskolan berättade Ann-Charlotte Ekensten om vilka ingredienser som behövs för att skriva en bok.

– Jag älskar ord därför ville jag bli författare, säger hon.

 

Ann-Charlotte Ekensten som skrivit 41 böcker, bland annat serierna om Djurdoktorn och Tyras husvagn, berättade för eleverna om hur man får idéer. Hon brukar tjuvlyssna på andra, läsa tidningar och böcker, använda egna upplevelser och sedan lägga till en hel del fantasi.

– Jag gillar till exempel att campa och när jag skriver använder jag sådant som jag har varit med om och plussar på med fantasi, säger hon.

Författaren, vars böcker ingår i genren lättläst, skriver både skönlitterära böcker och faktaböcker.

– Det är skillnad! I en skönlitterär bok får jag ”ljuga” och hitta på vad jag vill. I en faktabok måste allt vara rätt och riktigt och innan jag skriver gör jag intervjuer och läser på.

Ann-Charlotte skriver sina böcker på dator och har alltid med sig ett anteckningsblock ifall det skulle dyka upp en idé. Hon samlar också på nyheter som kan användas som bokuppslag.

– Idéen till boken Rädda pandan fick jag till exempel när jag lyssnade på nyheterna på radio, säger Ann-Charlotte Ekensten.

Hon berättade också hur själva skrivprocessen går till.

– Det tar ungefär en månad att skriva en bok. Då skriver jag om manus flera gånger och skickar sedan till förlaget. De har synpunkter och skickar tillbaka. När det är klart gör en illustratör bilder till boken eller så använder jag fotografier.

 

Roligt jobb

Flera av eleverna i klassen på Hedeskolan har själva planer på att bli författare när de blir stora. Det berättade de för Ann-Charlotte.

– Detta är det roligaste jobbet jag haft men också det svåraste. Det är också ett ganska ensamt jobb därför är det roligt att göra sådana här besök, säger hon och delade med sig av fler tips.

– Det ska finnas med en person i boken som vill något väldigt mycket men som inte får det och sedan ska det finnas en lösning.

 

Efter en timme var det dags att avrunda författarbesöket och eleverna verkade ha fått svar på de flesta av sina frågor.

– Vi har lånat Ann-Charlottes böcker på biblioteket och många har dem hemma. Barnen har varit jättepositiva inför besöket och tycker det är spännande att möta en riktig författare, säger Frida Almqvist, lärare för årskurs 2 blå.

Hon menar att ett sådant här besök är ett sätt att belysa hur viktigt det är att läsa.

– Läsning är viktigt och kan ge inspiration på många sätt. Det är också något man måste klara i alla ämnen. Det är skillnad på ordförrådet hos en 16-åring som blivit läst för och en som inte blivit det. Därför är det viktigt att ha textsamtal och läsa böcker för sina barn, säger Frida Almqvist.

Läs mer i Norra Halland 15/11–19.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sam förverkligade sin dröm i Sverige

Familj För nio år sedan packade Sam Elmore och familjen sina väskor i USA och flyttade till Tostared. Nå...

Kvinna dömd för penningtvätt och misshandel

Blåljus En 45-årig kvinna har dömts för att ha hotat och misshandlat sin son, samt fyra fall av ...

Dömd rånare begärs häktad på nytt

Blåljus En 20-årig man som flera gånger dömts för rån, har nu begärts häktad ...
Annons