Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Beslut: Blir hårdare tag mot tiggeri i Kungsbacka

Det blir hårdare tag mot tiggeri i Kungsbacka. Det beslutade fullmäktige i kväll efter en lång debatt och efterföljande omröstning. Kommunalråd Ulrika Landergren (L) gick till hårt angrepp mot Moderaterna.

– Det här är ett populistiskt förslag som inte kommer att få någon effekt, sa hon.

 

Ändringar i kommunens ordningsföreskrifter var ett av ärendena på kommunfullmäktiges dagordning i kväll. Efter en het debatt antogs ändringarna. Beslutet innebär bland annat att det blir hårdare tag mot tiggeri från och med årsskiftet.

 

 

Som Norra Halland tidigare har rapporterat fick Moderaterna stödda av Sverigedemokraterna och Kungsbackaborna i slutet av oktober majoritet i kommunstyrelsen för att försöka driva igenom ett tiggeriförbud. Officiellt kallas förslaget tillstånd för passiv pengainsamling. På tisdagskvällen var det dags för fullmäktige att säga sitt och fatta slutgiltigt beslut.

 

De här människorna sitter stilla och sträcker ut en hand. Jag tycker att vi ska hushålla med polisen resurser och använda resurserna på ett bättre sätt än att undersöka om tiggare har tillstånd

 

Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsatte sig kommunstyrelsens förslag. Kristdemokraterna var inför fullmäktigesammanträdet tveksamma till om man ville gå så pass långt som Moderaternas förslag.

– Vi tycker att det ska finnas en möjlighet i de lokala ordningsföreskrifterna där man kan bestämma platser där man inte ska tillåta tiggeri. Vi tycker inte att man ska gå riktigt så långt som det här förslaget är men som jag har förstått är det en antingen eller-lösning, sa gruppledaren Niklas Mattsson (KD) till SVT på tisdagsmorgonen.

Miljöpartiets Maria Losman satte inför fullmäktige press på KD och skrev i en tweet vid lunchtid:

"Om KD med Niklas Mattsson med flera röstar med oss kan humanismen vinna. Jag är inte så slängd i bibelcitat men tror säkert det finns något som passar"

 

KD bestämde sig för att partiet ville vänta med beslut i ärendet och yrkade därför på en återremiss av ärendet. I andra hand ville man att Moderaternas förslag skulle vinna gehör.

– Det måste vara ett kommunalt uppdrag hur det ska vara i den egna kommunen och i dialog med näringslivet bestämma var vi inte vill ha gatumusikanter eller tiggare, till exempel på vissa gator eller vid vissa entréer, sa Niklas Mattsson i fullmäktige.

 

 

Läs också: Tiggeri och fyrverkerier – beslut i kväll

 

 

De senaste veckorna har frågan väckt både entusiasm och upprördhet bland kommuninvånarna. Debatten i sociala medier har varit hård. Även i fullmäktige blev diskussionerna livliga – och redan innan debatten var i gång manade fullmäktiges ordförande Anders Ekström (M) ledamöterna att hålla sig till ämnet. Så snart det var dags för ärendet valde drygt tio politiker att ställa sig på talarlistan. Långt fler valde sedan under kvällen att säga sitt.

Kommunalråd Fredrik Hansson (C) inledde med att från talarstolen motsätta sig ett system där det krävs polistillstånd för att be om pengar:

– Min bild är att tiggeriet inte är något stort problem i Kungsbacka. De här människorna sitter stilla och sträcker ut en hand. Jag tycker att vi ska hushålla med polisen resurser och använda resurserna på ett bättre sätt än att undersöka om tiggare har tillstånd, sa han.

Kommunalråd Ulrika Landergren (L) var inne på samma spår, liksom flera Socialdemokrater.

– Kommer det här att få någon verkan? Nej jag tror inte det. Jag tycker att det här är ett populistiskt förslag som inte kommer att få någon effekt. För mig, Hans Forsberg, verkar det som att ni stoppar huvudet i sanden och inte vill se att vi har människor i vårt land och Europa som har det väldigt tufft. Det är ett fritt val att lägga pengar, men dessa människor ligger oss inte till last, sa Ulrika Landergren.

 

– Man kan se olika på hur man ska tackla problemet med tiggeri, men vi anser att man måste göra någonting, svarade kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M).

 

Karin Green (C) var hård i sitt omdöme om kommunstyrelsens förslag:

– Meningslös byråkrati, var hennes korta sammanfattning.

 

Carita Boulwén (SD) valde i debatten att lyfta att hon tycker att det är ett val att tigga:

– Alla som tigger lever inte i fattigdom, man väljer att leva såhär, man vill inte gå till jobbet, sa hon bland annat.

– Många väljer att blunda för problemet, vi som vill stoppa problemet får ofta höra att vi har en unken människosyn. Men att blunda för problemet tycker jag är en unken människosyn, sa hon också.

 

Efter lång debatt och votering ställdes till slut kommunstyrelsens förslag mot ett motförslag. 33 ledamöter röstade ja till kommunstyrelsens förslag. 27 röstade nej. En ledamot avstod från att rösta.

 

Om förslaget blir verklighet återstår ännu att se. Liknande beslut har fattats i andra kommuner, för att sedan prövas i högre instanser. Först ska länsstyrelsen se över om det enligt ordningslagen är möjligt att genomföra den här typen av riktlinjer, men frågan kan också komma att prövas av högre instanser.

 

Läs mer i fredagens tidning.

 

Skaffa Norra hallands app här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. K.J.
  november 10th, 2018 19:38

  Ett uselt beslut, som visar på en usel människosyn.

  Att slå på dem som ligger och göra de fattigaste och utslagna till brottslingar, vittnar om en rutten människosyn.
  Jag är van, för denna människosyn har följt mig och min anfäder under många hundra år. Jag trodde dagens samhälle hade lärt sig något men inte…

  Jag skäms att vara anställd av Kungsbacka kommun vars politiker slår på de svagaste och ger gräddfiler till de starka.

  Vad blir nu brottet för att tigga? Hur mycket resurser ska polisen lägga ned på detta.

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!