Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Tiggeri och fyrverkerier – beslut i fullmäktige kväll

Beskedet från kommunstyrelsen att Moderaterna stödda av Sverigedemokrater och Kungsbackaborna vill försöka driva igenom ett tiggeriförbud har väckt både entusiasm och upprördhet. Debatten på nätet har varit hård.

 

Tiggeriförbud och utökad tid för fyrverkerier – det är två förslag som lär vålla debatt när nya ordningsföreskrifter ska klubbas av fullmäktige i kväll.

 

Beskedet från kommunstyrelsen att Moderaterna stödda av Sverigedemokrater och Kungsbackaborna vill försöka driva igenom ett tiggeriförbud har väckt både entusiasm och upprördhet. Debatten på nätet har varit hård.

Socialdemokraterna är starkt kritiska till förslaget, som officiellt kallas tillstånd för passiv pengainsamling. I en insändare skriver kommunalrådet Eva Borg:

”Vi hör argument som påminner om 1800-talet. Skicka hem romerna! Betänk att det inte är ett brott att tigga och att det råder fri rörlighet inom EU. Vad vi vet har inte någon brottslighet kunnat bekräftas eller att tiggare i Kungsbacka är styrda av kriminella. Deras önskan är att få ihop pengar till att förbättra sitt boende, att ge sina barn möjlighet att gå i skola och pengar till skolböcker. (…) Nästa gång du stöter på en tiggare, ta en stund till samtal så kanske en annan bild blir tydlig.”

Även Alliansen är splittrad:

– Det strider mot lagen, och har inte gått igenom någon annanstans. Dessutom har polisen annat att göra än att kolla tiggare, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

– Det blir en onödig byråkratisering som ingen tiggare kommer att följa. Jag upplever det som om friktionen mellan allmänhet och tiggare redan minskat, menar kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

Men Moderaternas Lisa Andersson tycker att det är bra om polisen får en grund för ingripande:

– Om man sitter snällt och tigger händer väl inget. Men skulle det bli strul som det har varit vid till exempel Ica Maxi, där tiggare varit aggressiva mot kunder för att få returburkar, kan polisen ingripa. Det försvårar också för ligor om de skulle ligga bakom tiggeriet.

Även förslaget att utöka de tillåtna tiderna för fyrverkeri kommer från Moderaterna:

Tillåtet att skjuta ska det bli mellan 15 och 03 följande morgon på Valborgsmässoafton, Skärtorsdag, Långfredag, Påskdagen och Nyårsafton.

Där är den politiska splittringen inte så stor, men medborgare med djur har bombarderat kommunen med ilskna mejl:

”Läste en artikel om att ni i kommunfullmäktige avser att rösta igenom att utöka rätten att använda fyrverkerier. Gör ni ingen omvärldsbevakning?? Medan flera andra kommuner inför totalförbud så gör ni tvärtom! Efter att jag blev ägare till hund har mina nyårsaftnar förvandlats till ett helvete!”

 

Så räkna med debatt i fullmäktige i kväll.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!