NYHETER 2022-09-05 KL. 07:00

Ny lag gällande mobilen gör ingen större skillnad

Av Anton Lorentzson

Den 1 augusti trädde en ny lag i kraft gällande mobiltelefoner i skolan. För att främja studiero och ordning i klassrummen kan skolorna nu förbjuda mobiltelefoner inne i klassrummen. Men på Kungsbackas skolor gör lagen ingen större skillnad då man redan haft förhållningsregler kring mobiltelefonerna sedan innan.
– Här kommer lagen inte att göra någon större skillnad, säger Kristoffer Simonsson, lärare på Hålabäcksskolan.

Ny lag gällande mobilen gör ingen större skillnad
Läraren Kristoffer Simonsson tycker att det finns andra saker som man kanske hellre skulle ändrat i skolan. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

"Rektorn, en lärare eller en handledare (...) får omhänderta mobiltelefoner eller annan elektronisk kommunikationsutrustning för att förebygga störningar i undervisningen".
Så inleds paragraf 4 b i skollagens femte kapitel. Lagen började gälla den 1 augusti och innebär alltså att skolpersonal nu får lov att omhänderta elevernas mobiltelefoner om de upplevs som störande moment i utbildningen.
På Hålabäcksskolan i Kungsbacka har man redan haft föreskrifter angående mobiltelefoner på lektionstid sedan tidigare. Föreskrifter som elevrådet kommit överens om på möte med skolans rektorer. Jerry Spekal är rektor på Hålabäcksskolan.
– Vi har blivit lite skarpare i frågan. Tidigare lämnade elever i årskurs 4 och 5 in sina telefoner hela skoldagen. Nu gör även eleverna i årskurs 6 det. Eleverna i årkurs 7-9 förvarar telefonerna i skåpen under lektionstid. På rasterna har de tillgång till sina telefoner. I regel behöver eleverna inte sin mobiltelefon i skolan men i anslutning till. I undervisningen har eleverna tillgång till datorer, skriver han i ett mail.

Läs mer:
Eleverna: Både bra och dålig lag


"I regel är det inget problem att de stör undervisningen", säger läraren Lars Kjellander. Foto: Anton Lorentzson


Hur ser det ut i praktiken då? Lars Kjellander är lärare på skolan och menar att det inte är mycket som är annorlunda efter att den nya lagen börjat gälla.
– Det händer att vi beslagtar telefoner vid enstaka tillfällen. Men i regel är det inget problem att de stör undervisningen. Sen kan de störa enskilda elever om de ligger och surrar i deras fickor, då tappar de sin koncentration. Men det är väldigt sällan som elever missbrukar telefonerna på lektionerna, säger han.

Han tror att den nya lagen är något av en papperstiger.
– Våra regler har ju gällt länge, i samråd mellan elevrådet och rektorer. Lagen gör väl egentligen bara att det finns skarpare konsekvenser nu. Men det är svårt att tillämpa. Egentligen skulle man behöva ha något incheckningssystem, att eleverna checkar in sin telefon på morgonen. För den kommer alltid att smyga med, så länge jag inte ser den så finns den ju inte, säger Lars Kjellander.


På Hålabäcksskolan har man tidigare haft föreskrifter om mobiltelefoner. Lagen gör ingen direkt skillnad för den dagliga verksamheten. Foto: Anton Lorentzson


Konsekvenserna av användandet av mobiltelefon i klassrummet kan bli att personal beslagtar telefonen och att föräldrarna får hämta ut den i slutet på skoldagen. Läraren Kristoffer Simonsson har ännu inte beslagtagit någon telefon.
– Personligen har jag inte tagit någons telefon. Jag kan inte säga att jag har tyckt det varit ett problem innan heller. Det förekommer väl att elever har med sig telefoner på lektioner i fickan. Men att den används under lektion och att den stör, den problematiken har vi haft väldigt sällan. Här kommer lagen inte göra någon större skillnad, säger han och fortsätter:
– Jag kan tycka att det finns många andra saker som man kanske hellre skulle ändrat i skolan isåfall, före den lagen.


Andra rektorer på Kungsbackaskolor om den nya lagen:

Camilla Jörgensen, rektor Varlaskolan: "Våra regler är samma som innan. Våra elever får aldrig ha mobiltelefoner på lektionstid. Vi jobbar som vi jobbat hela tiden".

Jenny Petersson, rektor Älvsåkersskolan: "Vi har redan regler på skolan kring användning och placering av mobiltelefon som var känd för elever. Vi har däremot hänvisat till lagen i samband med att vi går igenom och reviderar reglerna tillsammans med eleverna vid skolstarten".

Norra Halland har även kontaktat Hedeskolan och Kollaskolan, men inte fått några svar.


TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.