NYHETER 2022-09-05 KL. 08:19

Eleverna: Både bra och dålig lag

Av Anton Lorentzson

Den nya lagen som säger att skolorna kan förbjuda mobiltelefoner i klassrummen gör ingen större skillnad enligt lärare och rektorer i Kungsbacka. Men vad tycker eleverna? Norra Halland frågade runt på Hålabäcksskolan - och många hade dubbla åsikter om lagen.

Eleverna: Både bra och dålig lag
Thimea Martin och Thea Stridsberg i klass 9A. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Högstadieeleverna på Hålabäcksskolan får endast använda sina mobiltelefoner på sina raster. Under lektionstid ska telefonerna ligga i skåpen. Om lärare kommer på eleverna med mobilen på lektionstid kan de beslagta den och behålla den till dagens slut.
– Alltså, själva tanken är ändå bra. Men jag tycker ändå man borde få ha den för att lyssna på musik eller söka upp någonting. Man ska inte ha den för att spela spel under lektionen. Jag tycker inte att de ska få beslagta den, utan mer som det var innan att de lägger den någon annanstans och så får man hämta ut den efter lektionen, säger Thea Stridsberg som går i klass 9A.

Klasskamraten Thimea Martin tycker samma.
– Innan vi ska börja lektionen så kan de ha en låda som vi lägger mobilerna i. Nu ska de ligga i skåpet och det är lite negativt, menar hon.

Läs mer: Ny lag gällande mobilen gör ingen större skillnad


Noel Thernell och Vincent Lindekrantz i klass 9C. Foto: Anton Lorentzson


I elevcaféet står niondeklassarna Noel Thernell och Vincent Lindekrantz och har internpraktik. De är lite oense om den nya lagen.
– Det är en bra lag. Det känns som att man blir mer koncentrerad på lektionerna när man inte kan ha mobiltelefonen och man lär sig mer. Nu går man ändå sista året och vill ha höga betyg, så jag tycker det är en bra regel att man inte får ha telefonen i klassrummet, säger Noel.

Vincent håller inte riktigt med.
– Jag skulle vilja säga att mobilen är rätt bra att ha som ett praktiskt hjälpmedel. Det är rätt jobbigt att ta med sig datorn hela tiden. Liksom om man ska googla upp svar är det ju smidigt med mobilen. Eller om man ska ta ett viktigt samtal med morsan och mobilen ligger i skåpet. Det blir lite störande.

Klass 8C:s lektion är slut och under rasten samlas många i elevcaféet. Lova Nimmerfors tycker lagen är bra.
– Det gör att alla får bra fokus på lektionerna, det stör inte lektionerna. Men jag tänker att så länge den inte stör undervisningen så borde det ju vara okej att ha telefonen i klassrummet. Men samtidigt är det bra att de har koll så att man inte gör något annat på mobilen som stör sin egna undervisning framförallt.

Lagen ska främja ordning och reda samt en lugnare klassrumsmiljö. Julia Sundqvist märker ingen större skillnad på att mobilerna inte är i klassrummet.
– Jag har inte märkt någon större skillnad. Vi använder ju ändå inte mobilerna till så mycket annat, så det skiljer sig ändå inte så mycket på lektionerna.


Lova Nimmerfors och Julia Sundqvist i klass 8C. Foto: Anton Lorentzson


Ingen av eleverna som Norra Halland pratar med märker att det har blivit en lugnare miljö. Thea Stridsberg igen.
– Det är inte så att någon blir tystare av att inte ha mobilen. Det är inget som blir bättre av det, folk blir sura på lärarna istället. Så det är lite kontraproduktivt tycker jag. Tanken är väl bra men själva utförandet är sådär, säger hon.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter