NYHETER 2022-09-30 KL. 07:00

Hög risk för viltolyckor under hösten

Av Anton Lorentzson

Över åtta viltolyckor om dagen under två månader i Halland. Det räknar försäkringsbolaget If med när höstmånaderna oktober och november står i antågande. Försäkringsbolaget har gått igenom olycksdata från de senaste tio åren.
– Det låter som rimliga siffror, säger Pontus Remdahl, länsansvarig för viltolyckor vid polisen i Halland.

Hög risk för viltolyckor under hösten
Rådjur är det vilt som är inblandat mest i olyckor. Det säger Pontus Remdahl, länsansvarig för viltolyckor vid polisen i Halland. Foto: Pixabay & Pressbild

TV-klipp och nyheter

Med höstmörkret kommer också en ökning av viltolyckor. Oktober och november är de månader då överlägset flest viltolyckor sker i länet och nationellt. I Halland, enligt If:s statistik, kommer över 500 olyckor ske med vilt. Det är omkring åtta olyckor per dag. Att det just sker i oktober och november finns det flera olika faktorer bakom.
– Bland annat våra rörelsemönster som människor när vi pendlar till jobb. Det sker i gryning och skymning och under dessa månader är det mörkt ute då. Samtidigt är det perioden då djuren är mest i rörelse. Visst vilt går in i brunstperiod, eller letar mat på andra ställen. Det är flera sammanfallande faktorer som spelar in, säger Pontus Remdahl.

Mörkertal
Tittar man på statistik från perioden oktober-november 2021 så inträffade det 607 viltolyckor i Halland. 149 av dem skedde i Kungsbacka kommun. Samtidigt finns det också ett mörkertal.
– Det är jättesvårt att säga hur stort mörkertalet är, men det finns garanterat ett mörkertal. Det kan bero på olika anledningar. Folk som till exempel är påverkade eller som saknar tillstånd för att köra, de är inte alltid så sugna på att ringa polisen och anmäla en olycka. Mörkertalet har blivit mindre med tiden, det har blivit bra mycket bättre nu, säger Remdahl.

Av allt vilt så är det rådjur som är inblandade i flest olyckor i Halland och i Kungsbacka. Av de 149 viltolyckorna 2021, så var 107 med rådjur. Vildsvin stod också för en betydande del av olyckorna. Under en tioårsperiod har antalet viltolyckor ökat stadigt, både i Halland och i hela landet. Under de senaste tre åren anmäldes 1 439 fler olyckor än under motsvarande tid i början av 2010-talet i Halland.
– Det finns två samspelande faktorer där. Det finns fler bilar och mer vilt, säger Pontus Remdahl.

"Sänka hastigheten"
Polisen har en nationell kampanjvecka där de skickar ut information om vad man ska tänka på för att undvika viltolyckor, men också vad man ska göra om man drabbas.
– Man har satt en höstvecka eftersom det sker en ökning då. Men vi försöker kampanja året runt. I Halland försöker vi också skicka ut extra pressmeddelanden så att information kommer ut.
Vilka tips skulle du vilja ge förare?
– Trafikverket har sammanställt kartor, så kallade täthetskartor. Där kan man se vilka vägar som över en femårsperiod har varit mest olycksdrabbat. Vet man i förväg att man passerar en "hotspot" när man pendlar så kan vara extra noggrann där. Ett annat tips är att sänka hastigheten, eller åtminstone hålla hastighetsbegränsningen, säger Pontus Remdahl.

Om man ändå skulle vara med om en viltolycka så ska man först försäkra sig om att ingen person är skadad. Sedan ska man ringa 112 och anmäla olyckan och till sist ska man märka ut platsen där olyckan skedde. Det kan man göra med vad som helst, en platspåse till exempel. Anledningen till att man ska märka ut platsen är för att underlätta så mycket som möjligt för eftersöksarbetaren - jägaren, som då enklare kan hitta det skadade, eller redan döda djuret.


Täthetskarta över Kungsbacka kommun. På de röda lederna har det skett flest olyckor under en femårsperiod. På Onsalahalvön sker det många olyckor. Illustration: Trafikverket



USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

TV-klipp och nyheter

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.