Annons

Ny biostad växer fram

Medan biografen Facklan skakar i grundvalarna och snart är historia, växer efterträdaren fram på Kungsmässan. Vi har fått en förhandstitt bakom plywoodskivorna på andra våningen.

Nöje & Kultur | 25 Mars 2020 07:05

Michael Kristiansson hoppas kunna slå upp portarna i juni.

FOTO: Kristian Alm

Biostaden Kungsbacka

Ägare: Svenska bio

Antal salonger: fem med 20, 60, 60, 90 och 125 platser

Antal anställda: 20 i varierande anställningsgrad

Öppnas:  enligt planen i juni.

Coronaviruset slår hårt mot biobranschen och Facklan är inget undantag. Men än så länge kämpar personalen på. Vad man däremot inte kan göra något åt är att själva huset vid Kungsbacka torg är utdömt, och måste rivas.

Ytterst motvilligt gick kommunen med på att fastighetsägaren Aranäs får bygga en ny biograf på Kungsmässan. Bygglovet är bara tillfälligt och gäller fem år, men många finns det som tvivlar på att bio någonsin kommer tillbaka till innerstaden. Att bara riva en så stor satsning på Kungsmässan verkar inte ekonomiskt rimligt.

Jättesatsning

För det är en jättesatsning. Fem salonger skapas i olika storlekar, från den största på 125 platser till den minsta på 20.

En bio mitt i ett köpcentrum kräver en del speciallösningar. Ljudisolering är viktigt, inte bara mellan salongerna. Det läggs rejält med isolering i golvet för att inte bion ska störa personal och kunder på första våningen.

Aranäs står för ombyggnaden, men det är biografägaren Svenska bio som ansvarar för all utrustning. Det är inte länge sen de tog över Facklan och helrenoverade, men nu tvingas biokedjan alltså satsa igen. Platschefen Michael Kristiansson visar stolt runt i nybygget, lika entusiastisk som under renoveringen av Facklan 2015.

– Här blir det popcornmaskin, den kommer lyftas fram så man ser poppandet, det tycker ungarna är roligt! Och kolla här inne, varje toalett får en golvbrunn så man bara kan spola av dem när de ska rengöras!

Fantasi

Det krävs fortfarande en hel del fantasi för att se entrén framför sig, men salongerna börjar ta form.

– Vi breddar stolarna fem centimeter, så att det bli ännu bekvämare. Och man ska kunna passera i raderna utan att någon behöver resa sig.

Salongerna börjar ta form.

Det blir helt nytt maskineri och filmdukar.

– På så sätt kan vi köra Facklan ända fram till den nya bion invigs utan avbrott. Så är i alla fall tanken, berättar Michael Kristiansson.

Utrustningen från Facklan kan sedan användas i nästa bioprojekt – en möjlighet när man tillhör en så stor kedja som Svenska bio.

Tanken har varit att installera de allra modernaste projektorerna med laserteknik för att få maximal kontrast. Men coronaviruset ställer allt på huvudet, och nu vet inte Michael Kristiansson hur det blir, eller om ägaren måste dra i den ekonomiska nödbromsen.

Öppnar i juni

Det går ju inte ens att veta från dag till dag om det går att hålla bion öppen. April skulle ha blivit den stora månaden med flera publikdragande storfilmer. Nu är de flyttade till senare i år.

Det är bara för de anställda att kämpa på med extra desinficering och glatt humör.

– Alla 20 som jobbar på Facklan följer med till Kungsmässan, och vi öppnar i juni – om allt går som vi hoppas!

Läs mer:
“Trevlig yta” ersätter Facklan

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...

Ny farled närmare Kungsbackas kust

Nyheter Sedan den 1 juli finns ett nytt system för fartygsrutter i Kattegatt. Detta innebär bland annat att handelsfartyg kommer ...
Annons