Annons

”Trevlig yta” ersätter Facklan

Vad ska ske med Facklanhuset? Ägaren Aranäs har inga klara besked än. Men det blir ingen rivning förrän tidigast framåt årsskiftet. Därefter ska det skapas en ”trevlig yta” i väntan på att det byggs på tomten.

Nyheter | 25 Mars 2020 11:01

Sommaren 2018 kom beskedet. Svåra sättningar i huset Facklan gjorde att Aranäs beslutat att byggnaden av säkerhetsskäl ska rivas.

Facklan byggdes under 60-talet och har varit både Konsumbutik och postkontor. Så sent som 2015 investerade Aranäs stora summor i biografen för att skapa ett dragplåster till Innerstaden.

Men när kvarteret Tullen byggdes om, upptäcktes att Facklanhuset inte är stabilt. Postens gamla tunga bankvalv, som är borta sedan många år, byggdes med fler pålar jämfört med övriga delar av huset. Detta i kombination med den berömda Kungsbackaleran gör att delar av huset rör på sig medan andra delar står fast. Det har blivit sättningar och på sikt riskerar huset att knäckas.

Ingen färdig plan

Nu är det snart dags för bion att flytta, och det går att riva huset. Men fortfarande finns ingen offentlig plan för vad Aranäs tänker sig.

– Vi har fortfarande några hyresgäster kvar i fastigheten och har även hyrt ut vissa av lokalerna på kortare tid för att skapa liv i huset så länge det går, säger Jessica Wikestam, marknadschef på Aranäs.

Hur länge är det?

– Huset kommer inte att plockas ner förrän sent 2020 eller tidigt 2021. Målet är att vi sommaren 2021 ska ha skapat en trevlig yta som är tillgänglig för alla invånare fram tills byggnation påbörjas. Exakt hur ytan ska se ut och vad den ska innehålla är ännu inte beslutat.

Och vad ska byggas?

– Vi fortsätter planeringen tillsammans med kommunen. Målet är att skapa en fastighet som innehåller verksamhet som tillför energi och flöde till innerstaden. Exakt vad detta blir är ännu inte klart men det finns många goda idéer.

På kommunen pågår dock inte så mycket verksamhet när det gäller Facklan.

– Jag har inget nytt att ge från oss, vi väntar på besked från Aranäs. Så det ligger hos Aranäs att fundera på vad de tänker göra med platsen, meddelar samhällsbyggnadschef Emma Kjernald.

Läs mer:

Ny biostad växer fram

rivningsbeslut och ny bio

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utspridd skördefest med öppna gårdar

Nöje & Kultur Det blir ingen höstfest på torget i år. Istället bjuder Kungsbackas gårdar in besökare i skö...

Debatt: Låt Borgmästarebron förbli en gångbro

Debatt Replik till insändaren ”Sätt lite fart på byggandet”, i NH 28/7 Nu har Borgmästarebron varit motorfri i över ...

Nu blommar sommargatan i innerstaden

Nöje & Kultur Krukväxter, sittplatser, blommor och konstgräs - under torsdagen fixades sommargatan i Kungsbacka. "Den är till för alla." ...
Annons