Annons

Mördaren: En mystisk känsla av likgiltighet

Det var en mycket känslomässig dag i tingsrätten idag, när den mördade kvinnans anhöriga fick berätta om sin förlust. Idag började också förhören av den åtalade 52-åringen.
– Jag tänker inte. Jag känner bara något mekaniskt. Svart och kallt, säger han.

Blåljus | 26 Maj 2020 16:38

Förhandlingarna hålls i sal 1 i Varbergs tingsrätt.

FOTO: Josefine Julén

Detta har hänt:

En 52-årig man har åtalats misstänkt för mord, mordförsök, alternativt förberedelse för mord, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och rattfylleri.
Mannen har erkänt mordet men hävdar att han inte var vid sina sinnens fulla bruk.

Det var natten till annandag jul som han mördade sin sambo som tidigare bett honom att flytta ut. Med en hagelbössa sköt han sig in i hennes bostad, och sköt sedan henne med flera skott. Påverkad av alkohol och mediciner tog han hennes bil och körde för att leta upp en 47-årig man som han tänkt ta livet av. När han inte hittade 47-åringen ringde han själv till polisen, berättade vad han gjort och körde till polisstationen för att överlämna sig själv.

Idag, tisdag, var det den tredje förhandlingsdagen i Varbergs tingsrätt. Igår inleddes förhör med målsägande och då hördes den mördade kvinnas äldsta son, samt en av hennes bröder.

Strax efter klockan nio idag inleddes förhandlingarna med att kvinnas vuxna dotter hördes av åklagaren.  Under förhandlingarna har de anhöriga suttit i en sidosal och följt allt från skärmar. Men när de själva ska höras, måste de komma in i huvudsalen och sätta sig mitt emot den åtalade 52-åringen.

Det är svårt att som åhörare lyssna till dottern då hon är mycket upprörd och lider oerhört.

Åklagaren frågar henne vad hon tyckte om 52-åringen och hennes mammas relation fram till julhelgen?
– Jag tyckte den var bra. Jag tyckte jättemycket om honom. Innan, svarar dottern.

Dottern får berätta om hur hon hela julafton var mycket ledsen och upprörd för att hon oroade sig för 52-åringen, då han berusat ringt henne och sagt att han skulle ta sitt liv. Dottern var övertygad om att han och mammans förhållande kunde fortsätta om de bara pratade. 52-åringen berättade då att hennes mamma var rädd för henne då han sagt att han stått med en laddad bössa vid hennes säng. Men det var inte ord dottern fäste någon vikt vid.

– Det var något sagt i affekt, inget det skulle ligga någon sanning i. Det var inte fokus på det under samtalet. Jag förstod inte under samtalet varför hon skulle vara rädd för honom. Jag sa att han inte får ta livet av sig för då skadar han oss alla, och sina egna barn, säger dottern.

Frågar om larmsamtalet

Dotterns målsägandebiträde, advokat Elisabeth Johansson, frågar henne om samtalet där 52-åringen ringer polisen och erkänner vad han har gjort, som spelats upp i rätten. Hur uppfattade hon honom då?
– Det räckte att jag hörde två jävla ord för att höra att han inte var full. Han var inte i närheten av hur han var på julafton. Han var helt jävla lugn.

47-åringen skulle skjutas

Näst på tur att höras var den 47-årige man som den åtalade planerade att döda av svartsjuka. Men 47-åringen var inte hemma den natten. Han var ute på krogen när polisen fick tag på honom under mordnatten.

Även han lider men efter mordnatten. Han får frågan hur det känns att vara med på rättegången?

– Det är overkligt egentligen. Dels vad som har hänt och att man ser lidande hos andra människor som absolut inte behöver ha det så, för att någon tagit saken i egna händer och tänker “så här ska jag göra”.

Han förklarar också att den mördade kvinnan ville komma ur sin relation med 52-åringen, men att det inte var aktuellt att de två skulle ha en relation.

“Jag tänker mycket på den sista minuten”

Vid 11-tiden var det dags för kvinnans andra bror att höras av rätten. Även det var mycket känslosamt. Han var 12 år äldre än sin syster och berättade om vilken nära relation de haft alla år.

– Hon var ju min syster men mentalt så var hon mitt barn. Livet gick på. Kvällsrutinen var att hon kom in på mitt rum när jag läste läxor, sedan bar jag in henne till sig eller så sov hon hos mig…

Han får frågan vad mordet medför för honom?
– Ja. Jag behöver ta det i två delar. Jag satt och höll min mamma i handen när hon dog. Det var ett avsked. Nu blev hon (systern) mördad. Skjuten. Det är inte ok, det är en helt annan sak. Jag sover som en gris normalt. Nu vaknar jag och gråter. Jag får koncentrationssvårigheter. Jag tänker mycket på den sista minuten innan han sköt henne. Det han utsatte henne för. Den ångest han utsatte henne för. Den skräck han utsatte henne för. Det går runt i mitt huvud. Inte hans känslor, utan den skräck hon måste ha upplevt, säger brodern.

Mördaren berättar

För rätten får 52-åringen fritt berätta om händelserna han är åtalad för och har erkänt.
Han berättar att i början av deras förhållande 2016 kändes det fantastiskt. Men sommaren 2019 kändes det inte som vanligt. Någon gång under slutet av maj eller början på juni monterade han upp övervakningsutrustning i hemmet, för att kontrollera om hon var otrogen. Han berättar att han började må än mer psykiskt dåligt efter att hon varit på julfest i slutet av november och han tittat på meddelanden i hennes telefon.

– På julaftons morgon vaknade jag ensam i sängen, hon hade valt att sova i soffan. Jag tog en promenad. Men så smsade vi lite när jag var ute och gick. Hon sa rakt ut att hon var rädd för mig. Jag fattar inte riktigt. Det är något som låter jättefel, berättar 52-åringen.

Han fick flytta ut på julaftons morgon och berättar att han då började dricka grogg samtidigt som han tog stesolid som han fått av läkaren.
Just hans mediciner och kombinationen med alkohol är något hans försvarare fokuserar på, och menar är vad som fått 52-åringen att begå handlingarna.

Efter att han har berättat ställer åklagare Eva Lotta Swhan flera frågor, bland annat hur han känner när han skjuter kvinnan?
– Ingenting överhuvudtaget, svarar han.
När han svarar på åklagarens frågor om relationen så menar han att han accepterat om kvinnan velat lämna honom och att de inte hade några särskilda problem.

Mediciner och alkohol

52-åringens offentliga försvarare, advokat Pontus Lindegren frågar ut honom om medicinerna och hans fysiska sjukdomar som handlar om problem med levern och diabetes. Det syftar till hur medicinerna och alkohol har kunnat påverka 52-åringen. Han ställer också frågor om julaftons kväll då 52-åringen sagt att han ville ta sitt liv, men att inga tåg kom eftersom det var julafton.
Han undrar hur han känner sig när han cyklar till kvinnans hem innan han skjuter henne?
– Jag känner inte att jag är så full. Nej det gör jag inte riktigt. Jag klarar ju av att cykla dit upp. En väldigt mystisk känsla av likgiltighet. Det spelade liksom ingen roll.

Nästa förhandlingsdag på fredag

Förhandlingarna avslutades 15.40. Nästa planerade förhandlingsdag var torsdag, med vittnesförhör av den mördade kvinnans chef. Men eftersom man idag blev klar av förhören med 52-åringen, så flyttas vittnesförhöret med chefen till fredag och torsdag stryks som förhandlingsdag.

Måndag 1 juni är sista planerade förhandlingsdag.

Läs hela referatet och svaret på 52-åringens frågor här:
Referat tredje förhandlingsdagen

Tidigare i NH:

Mördaren övervakade henne i timmar

Referat förhandlingsdag 2

Mördaren vill inte ta ansvar för brotten

Referat förhandlingsdag 1

Hon ville separera – sköts ihjäl

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bilhall kan flytta till Frillesås

Jobb & Pengar Planerna på en bensinmack öster om Frillesåsmotet har dragit ut på tiden. Nu lanserar markägarna en ny idé – ...

Polislarm om unga i container

Blåljus När grannen såg hur ungdomar tog sig in i en container med möbler larmades polisen. En 18-å...

Vita Sand kan få handikappbad

Nyheter För fem år sedan började bygget av Kustpromenaden i Åsa. Nu vill föreningen komplettera med ett handikappbad ...
Annons