Annons

Lyckad satsning på digitala gudstjänster

Kullavikskyrkan är sig inte längre lik.
Istället för besökare fylls bänkarna av teknik.
– När coronan slog till var vi snabba med att ställa om och istället börja streama våra gudstjänster via nätet, säger Katarina Johansson, församlingsherde.

Nyheter | 04 April 2021 12:00

Det har varit mycket att lära, för att sända gudstjänsterna live på nätet. Men det har samtidigt gett mycket, bland annat nya besökare från olika håll. "Vi pratar om att behålla sändningarna också efter pandemin", säger Katarina Johansson.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Klockan är en stund före klockan elva på fredag förmiddag. Det är långfredag, en av den kristna kyrkans viktigaste helgdagar, sida vid sida med påskdagen (julafton kommer en bit ner på listan, också om dagen är skojig), och det är alldeles strax dags för gudstjänst.
Altaret är helt tomt, bortsett från ett knippe röda rosor. Här och där ligger det fortfarande notpapper, på golvet slingrar sig sladdarna till och från mikrofoner och mobilkameran som är fastsatt i toppen av ett stativ. Längst bak står ljudteknikern Daniel Klippert vid sitt mixerbord, några meter vid sidan av huserar Hjalmar Philipsson med dubbla skärmar och ansvar för filmningen.
– Funkar den här mikrofonen som den ska nu? undrar Katarina och fingrar på myggan hon har framför munnen.
– Det är inte det att jag inte litar på Gud, men det skadar ju inte att hjälpa till!

Det är en hel del teknik som ska fungera, för att sändningen ska bli av. Daniel Klippert och Hjalmar Philipson dubbelkollar ljud och bild en sista gång innan kyrkklockorna börjar ringa klockan elva.

Barnsång via zoom

När regelverket för allmänna sammankomster ändrades, förändrades också villkoren för kyrkorna och deras verksamhet i ett slag. I Kullavik där man förutom de vanliga gudstjänsterna lockat många både till soppluncher och barngrupper tvingades man som många andra att snabbt tänka nytt.
– Vi var snabba på att ställa om till att streama gudstjänster, ha barnsång via zoom och konfirmandträffar på nätet. Mycket har vi fått lära oss själva medan vi hållit på. Vi har också fått hjälpa många äldre med hur man gör för att titta på gudstjänsten på Facebook, säger Katarina.

Katarina Johansson, församlingsherde i Kullavikskyrkan har fått lära sig att predika på ett nytt sätt.

Att predika in i en kamera, i en nästan tom kyrka, har också det varit annorlunda.
– Normalt sett brukar jag inte ha något manus när jag predikar.  Det är klart att jag tänkt igenom vad ska prata om, men det har räckt med lite stolpar i huvudet. För mig har det också varit lättare at hålla ögonkontakt med församlingen utan manus, det blir en annan kontakt, det går att fånga upp reaktioner och skoja lite. Då gör det inte heller något om jag kommer av mig och behöver börja om. Men nu när vi spelar in, då känner jag att jag behöver mitt manus!

Gemenskap i realtid

Många väljer att titta på gudstjänsten i realtid, vilket i sig ger en känsla av gemenskap.
– När man tittar på det sättet så kommer det upp att nu tittar du tillsammans med den och den. Det är också många som kommenterar under gudstjänsten. Det är mycket hjärtan och bedjande händer, men ibland kan det också vara kommentarer som att “nu hörs du inte riktigt!”, och då går det ju att rätta till det.
Man har också märkt att den streamade gudstjänsten når ut till fler än de “gamla” församlingsmedlemmarna som man känner från kyrkan när man fortfarande sågs där fysiskt.
– Vi har med oss tittare från andra delar av Sverige och till och med från andra länder! Vi har börjat diskutera och kommer nog att fortsätta att också livesända gudstjänster efter att coronapandemin är över, säger Katarina Johansson.

Notbladen ligger fortfarande utspridda kring Anna Schweizer, Maria Blåberg, Åsa Winald och Elisabeth Laasonen Belgrano. Det är fortfarande en kvart kvar till sändning, så de hinner spela igenom programmet en gång till.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tomma kyrkor i påsk

Nyheter Påsken är den kristna kyrkans största högtid och vid sidan av advent och jul den tid som ...

Ger hopp med sång

Nyheter Tanken var att ingjuta lite hopp om bättre tider. Därför tog Kullavikskyrkan initiativ till balkongsång på ...

Coronakrisen får kyrkan att tänka nytt

Nyheter I coronakrisens spår har Kullavikskyrkan tvingats ställa in sin sopplunch och sina besök på äldreboenden. Men det ...
Annons