Annons

Livstids fängelse för annandagsmordet

Idag dömdes den 52-årige man som natten till annandag jul sköt ihjäl sin före detta sambo. Åklagare Eva Lotta Swahn har yrkat på livstids fängelse. Påföljden blev också just det.

Blåljus | 18 Juni 2020 14:04

Det blev livstids fängelse för den man som sköt ihjäl sin sambo, natten till annandag jul. Foto: Daniel Blomqvist

FOTO: Daniel Blomqvist

Detta har hänt:

En 52-årig man har åtalats misstänkt för mord, mordförsök, alternativt förberedelse för mord, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och rattfylleri.
Mannen har erkänt mordet men hävdar att han inte var vid sina sinnens fulla bruk.

Det var natten till annandag jul som han mördade sin sambo som tidigare bett honom att flytta ut. Med en hagelbössa sköt han sig in i hennes bostad, och sköt sedan henne med flera skott. Påverkad av alkohol och mediciner tog han hennes bil och körde för att leta upp en 47-årig man som han tänkt ta livet av. När han inte hittade 47-åringen ringde han själv till polisen, berättade vad han gjort och körde till polisstationen för att överlämna sig själv.

52-åringen dömdes ansvarig för mord, förberedelse till mord, kränkande fotografering, olovlig avlyssning och grovt rattfylleri.

Påföljden blev fängelse på livstid.

Han ska också betala skadestånd till kvinnans anhöriga. Den vuxna dottern har rätt till 90 000 kronor, vuxna sonen 62 700 kronor, minderåriga sonen 75 000 kronor, kvinnans dödsbo 36 010 kronor.

Kvinnans äldre halvbröder får inte rätt till något skadestånd.

Den man han dömdes för förberedelse till mord på, får 52 600 kronor i skadestånd.

“Agerat medvetet och kontrollerat”

52-åringen menar att han inte ska dömas för ansvar för mord och mordförsök eftersom han saknade uppsåt och agerade mekaniskt utan att känna något.

Tingsrätten skriver att kravet på medvetenhet inte innebär att handlandet måste ha föregåtts av några närmande överväganden. 52-åringen har lämnat detaljer som att han siktade på kvinnans hjärta när han sköt eftersom ”det är ett bra ställe att sikta på om man vill döda någon”.

Tingsrätten menar att det inte råder någon tvekan om att 52-åringen före, under och efter händelsen uppfattade situationen på ett advekat sätt och agerade medvetet, kontrollerat och med full insikt om innebörden av sitt handlande.

“Varit i det närmaste besatt”

Rätten anser att vad som kommit fram om mannens bakomliggande sjukdomar och intag av läkemedel, inte ger stöd för att han varit i ett sådant tillstånd där han inte kan hållas straffrättsligt ansvarig.

Tingsrätten skriver att 52-åringen varit i det närmaste besatt av tanken på att kvinnan var otrogen mot honom och att han på grund av det under flera månaders tid innan mordet, övervakat henne i starkt integritetskänsliga sammanhang i hennes eget hem. Mordet den 25 december ska ses mot bakgrund av det.

18 år är inte tillräckligt

Tingsrätten skriver:

”Utförandet av brottet kan närmast beskrivas som en känslokall, brutal och beräknad avrättning. Han har därutöver använt en mycket kraftfull ammunition (…).

Han har i förhör närmast försökt att rättfärdiga gärningen och inte visat någon ånger över vad han gjort eller över den skada som han orsakat hennes anhöriga. (…)

Omständigheterna är sammantaget så försvårande att straffvärdet är så högt att ett tidsbestämt fängelsestraff på 18 år inte är tillräckligt. Tingsrätten bedömer att det samlade straffvärdet motsvarar livstids fängelse.”

Om eventuellt överklagande av tingsrättens dom är möjligt fram till 9 juli 2020.

 

Rättegången inleddes i maj

Rättegången inleddes den 20 maj och sista förhandlingsdagen var den första juni efter totalt fem förhandlingsdagar.
Åklagare Eva Lotta Swahn berättade då att hon har lagt väldigt mycket tid på ”det juridiska”.

– Jag yrkade på livstidsfängelse. Försvararen yrkade på 16 år om misstänkt skulle dömas för ansvar. Det är väldigt mycket juridiska hänvisningar till tidigare rättsfall, sa Eva Lotta Swahn, efter sista rättegångsdagen.

52-åringens försvarare har under rättegången bland annat lyft fram att mordet begicks innan den nya lagändringen trädde i kraft. Han menar att 16 år för dråp och förberedelse till mord räcker.

Ej tidsbestämt straff

Livstid innebär att fängelsestraffet inte är tidsbestämt. När man avtjänat minst tio år av straffet kan man ansöka om att få det omvandlat till ett tidsbestämt straff, men det får då aldrig understiga 18 år.

Tidigare i NH:

Mordrättegången är slut

Referat förhandlingsdag 2

Referat förhandlingsdag 1

Hon ville separera – sköts ihjäl

52-åringen psykiskt frisk – kan dömas till livstid

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...
Annons