KULTUR & NÖJE 2022-04-23 KL. 13:00

13-årig Kungsbackarappare har släppt låt

Av Anton Lorentzson

13-åriga Oscar från Kungsbacka har tillsammans med den etablerade rapparen, Aliammo, släppt en låt. Samarbetet är bara ett par månader gammalt men enligt rapparna är det bara början.
– Jag vill kunna leva på det här, och såklart vill jag bli någon i hiphopvärlden, säger Oscar.

13-årig Kungsbackarappare har släppt låt
Oscar och Aliammo hittade varandra genom sociala medier. Nu har de släppt en låt och ska också släppa en EP. Foto: Anton Lorentzson

Aliammo har varit verksam på den svenska hiphopscenen i snart tio år. För ett tag sedan startade han sitt eget skivbolag, eller sin egen label, UnderKlass Records.

– Jag startade det för att jag alltid velat hjälpa unga som vill bli rappare. Jag har velat göra det tidigare men inte varit redo. Nu är jag redo och så träffade jag Oscar. Jag kände att "den här killen vill jag hjälpa", för han är duktig som fan, säger Aliammo.

– Jag har lyssnat på honom hela mitt liv, så jag lade till honom på Snapchat och skickade videos när jag rappade hans egna gamla låtar. Han tyckte att jag var fet, fyller Oscar i.

Ja, det var så det började i november. Nu har de jobbat med varandra i drygt fyra månader, men när de sätter sig i soffgruppen på Espresso House känns det som att de känt varandra mycket längre än så. Aliammo är 36 och Oscar är 13.

– Ibland glömmer jag att han är 13. Det känns som att han är 20 redan, med allt han varit med om och hur mogen han redan är. Men jag ser mig själv i honom, en liten version av mig själv. Han jobbar hårt och är redan sjukt duktig på många grejer, säger Aliammo.

"Smärta"

Sedan samarbetet startade så har duon stått i studion i många timmar. Redan nu finns det en hel del låtar, producerade av "Demo Beatz", som de bara väntar på att släppa. Tanken är att släppa en EP till sommaren men vilket datum det blir är inte spikat än. En låt är redan släppt som singel. "Smärta" heter den och finns att lyssna på, på Spotify. Låten skulle egentligen inte släppas, men när beatet kom så kom låten av bara farten.

– Vi rappar om det vi varit med om och hur vi känner kring situationerna. När man rappar den så går man in i den. Man upplever det igen och det är lite jobbigt, säger Oscar.

Låten handlar nämligen om folk i ens närhet som gått bort på ett eller annat sätt. Hiphopbranschen har på senare år blivit hårdare och ofta ihopkopplat med gäng och kriminalitet.

Är det en säker värld att gå in i som 13-åring?
– Nej, långt ifrån säker. Det är en tuff bransch och folk kommer testa dig, utmana dig. Idag handlar det om att låtsas vara gangster för det säljer bra och man får mycket views. Men jag och Oscar pratar mycket om det här och hur viktigt det är att rappa om det vi ser, verkligheten. Inte låtsas liksom. Man behöver inte vara gangster och flasha vapen och sedlar för att vara en bra rappare, konstaterar Aliammo.

– Lyssna, det är klart att jag också vill ha views. Men inte på fel sätt. Jag vill ha det genom musiken och budskapet, säger Oscar.

Stod på scen för första gången

Det blir mycket nytt för Oscar inom den närmsta tiden. Oscar och Aliammo ska snart spela in sin första musikvideo tillsammans. Oscar ska också inom kort vara med i ett 1,5 timmes långt radioprogram, som sänds live. Dessutom stod Oscar på scen för första gången för några helger sedan, i Slottsskogen i Göteborg.

– Precis innan jag skulle gå upp var jag tvärnervös. Men så fort jag kom upp och såg alla i publiken så släppte det. Det var en skön känsla som fan, man njuter verkligen, säger 13-åringen.

Aliammo fyller i:
– Det är exakt det här grejerna som gör att jag vill hjälpa ännu mer. När man kan göra en människa glad så blir man själv glad.

Hur är det att ha Aliammo som mentor?
– Det är bra! Det är ändå en stor grej för mig att jobba med honom, jag har alltid lyssnat på honom. Han hjälper mig som fan med allt och ger mig olika tips och sånt, säger Oscar.

Aliammo, hur långt kan Oscar gå?
– Så långt han själv vill. Han är hungrig och vill så mycket själv. Han utvecklas snabbt och jag ser honom som en av Sveriges absolut största talanger. Han är lätt bäst i sin ålder. Så länge han själv vill utvecklas så kommer han att göra det. Jag tänker att när han är 17-18 år så är han en av de största hiphopartisterna i Sverige, avslutar Aliammo.Aliammo och Oscar har tillsammans släppt låten "Smärta". Foto: Anton LorentzsonAliammo ger Oscar mycket tips och råd om rap och hiphopvärlden. Foto: Anton LorentzsonSENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.