EXPERTEN FÖRKLARAR 2024-07-04 KL. 13:30

Så påverkar inflationen svenskarnas sommarsemestrar

Semesterperioden är i full gång och årets sommarsemester kan bli en dyr historia för många svenskar. Trots att inflationen sjunker och den svenska kronan stärks har utlandssemestrarna inte blivit billigare.

Så påverkar inflationen svenskarnas sommarsemestrar

TV-klipp och nyheter

För många svenskar har de senaste årens inflation satt tydliga spår i plånboken. Nu har dock Sveriges inflation börjat sjunka, enligt Ekonomival.se. Inflationstakten enligt KPI var 3,70 procent i maj 2024. Detta att jämföra med nära 12,5 procent i januari 2023, då siffran nådde sin topp.

Många svenskar börjar nu se ljuset i inflationstunneln. Men höga priser och större utgifter än tidigare är fortsatt vardag för många hushåll. Inflationen märks inte minst av på semesterresor. Trots detta planerar hela 64 procent av svenskarna en utlandssemester i sommar, enligt en undersökning från Visit Sweden.

Priset på utrikesflyg har ökat med nära 12 procent

Under 2024 har priserna för att resa varit höga. Särskilt högt är priset på utrikesflyg. Enligt ny statistik från SCB har priserna för att flyga utomlands ökat med nästan 12 procent jämfört med samma period 2023. Sett över de senaste två åren har priset ökat med hela 43 procent.

Det är inte bara priset på reguljärflyg som skjutit i höjden, samma utveckling går att se även vad gäller charterflyg. Under det första kvartalet 2024 var charterflygen mer än 16 procent dyrare än under det första kvartalet 2023, och cirka 39,5 procent dyrare jämfört med för två år sedan.

Själva resan till destinationen har alltså blivit mycket dyrare. Väl framme på sin semesterdestination är prischocken dock inte över. Under de tre senaste åren är det priset på hotell som ökat mest. Detta enligt SVT som menar att det nu är 41 procent dyrare att boka ett hotellrum.

Trots kronans återhämtning – semestrar blir inte billigare

Många var de som hoppades på en billigare sommarsemester i år, inte minst då den svenska kronan stärkts mot euron under det senaste året. Förra sommaren nådde kronan nya bottennivåer och har sedan dess återhämtat sig, inte minst sedan början av maj.

Trots det blir inte sommarens utlandssemestrarar nödvändigtvis billigare för svenskar. Samtidigt som kronan stärkts mot euron med cirka tre procent jämfört med förra året, har nämligen priserna i de flesta europeiska länder stigit med ungefär lika mycket. Detta resulterar i att köpkraften är nästintill oförändrad, menar Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Här är de billigaste semesterdestinationerna

För den som letar efter en billig semesterresa finns visa destinationer som kan vara mer intressanta än andra. Företaget Zmarta har tagit fram ett reseindex som bygger på statistik för mat, dryck, boende och shopping. Genom detta index kan man visa var i Europa det är billigast att resa.

Den billigaste destinationen är Polen. Enligt Zmartas reseindex kostar en semestervecka i Polen 5 500 kronor. Jämfört med Sverige är en veckas resa till Polen hälften så dyr. Enligt hushållsekonomen Ola Söderlind beror detta till stor del på att Polen inte fick så många turister i fjol, vilket lett till att många hotell sänkt sina priser med omkring 30 procent.

Bland de billigaste destinationerna i Europa finns även Turkiet, Albanien och Tjeckien. Svenskfavoriterna Grekland, Spanien, Italien och Frankrike hamnar alla i mitten av listan, och en veckas semester bedöms kosta mellan 8 121 och 10 472 kronor.

Den som vill ha en billig semester gör bäst i att inte resa till Schweiz, som är det dyraste resmålet på hela listan. En semestervecka i Schweiz bedöms kosta 16 003 kronor. Landet ligger i topp i nästan alla bedömda kategorier, förutom öl. I stället är ölen som dyrast i Norge, där en öl kostar omkring 100 kronor. För samma peng kan man få nästan fem öl i Ungern, enligt Söderlind.



TV-klipp och nyheter

På jakt efter Britta Lenas berömda salva
KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 20:00
Premium

På jakt efter Britta Lenas berömda salva

Receptet fanns gömt i ett apoteksskåp

Kungsbackagumman fyller 200 år
KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 19:59
Premium

Kungsbackagumman fyller 200 år

Hela jorden skalv när hon dog den 23 oktober

Debatt: Ta en cykeltur
DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00

Debatt: Ta en cykeltur

Omdömet om FBK:
BANDY 2024-10-23 KL. 11:00
Premium

Omdömet om FBK: "Vet knappt vilka hälften av spelarna är"

✔ Så går det för FBK ✔ Mest överskattad ✔ Mest underskattad

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 19:59
Kungsbackagumman fyller 200 år
Premium | NYHETER 2024-10-23 KL. 16:57
Cyklist påkörd i Vallda
Premium | NYHETER 2024-10-23 KL. 16:00
Entréområdet byggs om vid sjukhuset
DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00
Debatt: Ta en cykeltur

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.