Psykisk ohälsa är en av vår tids största folkhälsoutmaningar. Varje år förlorar vi alldeles för många liv i självmord, och ännu fler lider i tysthet. Därför är vi sverigedemokrater stolta över att tillsammans med våra samarbetspartier presentera en ny, omfattande, strategi för psykisk hälsa och självmordsprevention.
Strategin sträcker sig mellan 2025 och 2035 och är den mest ambitiösa i Sveriges historia. Den bygger på tre viktiga insikter: psykisk hälsa är hela samhällets ansvar, arbetet måste integreras i alla politikområden och flera insatser måste genomföras samtidigt. Vi vill skapa ett Sverige där ingen ska behöva se självmord som utväg. Här ska samhället stå starkt för de som behöver det.
För att nå visionen om ett samhälle som främjar psykisk hälsa har vi tillsammans med regeringen beslutat om fyra övergripande mål: förbättrad psykisk hälsa, färre förlorade liv, minskade skillnader i psykisk ohälsa och färre negativa konsekvenser av psykiatriska tillstånd. Dessa mål kompletteras av sju delmål och över 70 prioriterade insatser som täcker allt från förebyggande arbete till stöd och vård för drabbade.
Ingen ska stå ensam.
I denna strategi tar vi ett helhetsgrepp som saknar motstycke. Upp till 26 myndigheter har fått i uppdrag att bidra till genomförandet och en nationell samordnare har tillsatts för att säkerställa att arbetet drivs framåt och resurser används effektivt. Vi har också avsatt betydande resurser och medel, bland annat 1,6 miljarder kronor till kommuner och regioner under 2024. Därutöver stärker vi barn- och ungdomspsykiatrin med 530 miljoner kronor per år – en rekordhög satsning.
Vi är medvetna om att förändring inte sker över en natt. Men genom långsiktigt arbete och en tydlig riktning kan vi göra skillnad på riktigt. Sverigedemokraterna är fast beslutna att fortsätta driva på för att detta arbete ska bli framgångsrikt. Tillsammans kan vi rädda liv och skapa ett tryggare Sverige.
Linda Lindberg (SD), Gruppledare Riksdagen
Carita Boulwén (SD), Riksdagsledamot Halland
Stina Isaksson (SD), Gruppledare Regionfullmäktige
Åsa Nilsson (SD), Ledamot Driftnämnden Psykiatri
Niclas Olsson (SD), Ersättare Driftnämnden Psykiatri
Cheftandläkare om vårdmissen: "Så får det inte gå till"
Klarar inte hyran framåt
I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.