DEBATT 2024-02-06 KL. 14:00

Debatt: Regeringen göder Putins krigskassa

Debatt: Regeringen göder Putins krigskassa
Jan Riise och Linus Lakso, miljäpartiet, har skrivit debattartikeln.

TV-klipp och nyheter

Nyligen anlände ännu ett fartyg fulltankat med rysk fossilgas till Nynäshamn. Svenska pengar fortsätter att finansiera Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina via köp av fossil energi.Hur kan regeringen låta detta fortgå?

"Det kan bli krig i Sverige", sa civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin. Men det är krig i Ukraina. Vi bör hela tiden utvärdera hur vi kan öka vårt stöd till Ukraina. Det är både moraliskt rätt och sannolikt vår bästa möjlighet att minska risken för framtida hot mot Sverige.

Ett minimikrav är att inte finansiera Rysslands krigföring genom att köpa rysk fossil energi. När Miljöpartiet föreslog detta vid krigsutbrottet 2022 förkastade Bohlin förslaget eftersom han "inte ville bidra till att legitimera Miljöpartiets politik."

Även Ebba Busch röstade först emot Miljöpartiets förslag om importstopp. Sedan ångrade hon sig, och gick ut hårt inför valet: “Varje köp är blodspengar till Putins krigskassa”, lät det då. Men efter valet menade hon att “det måste vara upp till EU”. Att hänvisa till EU duger inte. Tror regeringen verkligen att Ungern, som tecknat nya avtal med Ryssland om fossil energi, även efter invasionen, kommer att stötta sanktioner på EU-nivå?

Nu har EU enats om en reform som förenklar för medlemsländer att förbjuda import av rysk och belarusisk fossilgas av säkerhetsskäl. Finland har tagit till vara på möjligheten. Varför agerar inte den svenska regeringen på samma sätt, i solidaritet med Ukraina?

Sedan krigets utbrott har ett trettiotal tankfartyg levererat rysk fossilgas till Sverige, till ett uppskattat värde på över en miljard kronor. För en miljard kronor kan det ryska krigsmaskineriet införskaffa motsvarande flera tusen av de så kallade Kamikaze-drönarna från Iran, eller cirka 15 av avancerade (Kalibr-)missiler som Ryssland regelbundet använder för att terrorisera Ukrainas befolkning.

Miljöpartiet har i decennier varnat för riskerna med att vara beroende av fossil energi från skurkstater, dels för klimatets skull, dels för försörjningstryggheten och säkerheten. Regeringen fördjupar nu Sveriges fossilberoende, genom ökade fossila subventioner och ökad inblandning av fossilt i drivmedel. Fossil bensin och diesel kommer från Saudiarabien, Nigeria och Venezuela, och en tredjedel har okänt ursprung – troligen direkt eller indirekt Putins Ryssland.

Vi kräver:

Stoppa importen av rysk fossilgas omedelbart

Stötta svenska hushåll - utan att stötta Putin

Bryt fossilberoendet och inför ett mål för energisäkerhet

Linus Lakso (MP), riksdagsledamot och energi- och transportpolitisk talesperson

Jan Riise (MP), riksdagsledamot, konstitutionsutskottetTV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.