Nyårsafton är för många synonymt med firande, god mat och glädjefyllt umgänge. Men för många av djuren i Halland innebär den snarare stress, oro och dödsångest
när fyrverkerier och smällare skjuts – och inte bara runt tolvslaget. Det är dags att vi sätter fokus på djurens välfärd och bangar pangandet. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige och representanter för Djurskyddet i Halland.
Vi är många som antingen upplevt det själva eller tagit del av berättelserna om livrädda hundar och katter som gömmer sig med sina ägare i badrum, hästar som skadar sig själva i panik, och kor på gårdar som aborterar sina kalvar till följd av stress på grund av fyrverkerier. I skogen flyr vilda djur för sina liv – ofta med förödande konsekvenser för både dem och trafiken.
Stress och rädsla drabbar alla djur – från sällskapsdjur och lantbruksdjur till vilda djur. Samtidigt är fyrverkerier sällan begränsade till tolvslaget på nyårsnatten.
På många håll skjuts det i veckor både före och efter nyår, trots lokala föreskrifter som ofta förbjuder detta.
I en enkät som vi ställt till Sveriges kommunpolitiker vittnar många om svårigheterna att få till efterlevnaden. I samma enkät efterfrågar sju av tio kommunpolitiker en nationell lagstiftning som skarpare reglerar användningen av fyrverkerier.
En vanlig invändning mot ett förbud är att djurägare borde ta större ansvar och träna sina djur att hantera ljus och ljud från fyrverkerier. Men den invändningen har ingen grund i forskning och den kunskap vi har om djurs beteende. Djur är individer och medan vissa hanterar fyrverkerier utan större problem, finns det andra som aldrig, trots intensiv träning, lär sig hantera stressen.
I en undersökning som Djurskyddet Sverige låtit opinionsinstitutet Verian utföra uppger nästan sex av tio av de svarande privatpersonerna att de kan tänka sig att avstå från fyrverkerier för djurens skull, och redan i dag har 28 procent helt valt bort fyrverkerier. Dessutom anser 18 procent att ett totalförbud bör införas, medan ytterligare 25 procent tycker att privatpersoner bör förbjudas från att använda fyrverkerier.
Med andra ord: Stödet för förändring är starkt både hos allmänheten och kommunpolitikerna.
Djurs lidande är inte en oundviklig bieffekt av nyårsfirande – det är ett val vi gör varje gång vi ignorerar problemet. I dag regleras användningen av fyrverkerier i föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ordningslagen och kommunala föreskrifter. Men det räcker inte. Genom att förbjuda fyrverkerier för privatpersoner och skärpa reglerna nationellt kan vi skapa en tryggare miljö för djur och bidra till ett mer hållbart firande.
Fram till dess kan vi alla göra skillnad genom att avstå från fyrverkerier i år. Låt oss visa omtanke för alla djur i Halland och välja firandeformer som inte lämnar
en våg av lidande bakom sig. Låt oss tillsammans skapa ett nyår där empati och ansvar går hand i hand.
Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Csaba Urbaniczky, Djurskyddet Kattfotens katthem Halmstad
Karin Sundgren, Djurskyddet Norra Halland
NH:s reportrar berättar om jobben som stack ut under 2024
Fick tips inför flytten av äldre syskon
Häng med från start i vår nya serie om kostnader i livets viktiga skeden
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.