Varje år köper Sveriges fem miljoner hushåll över tre miljoner julgranar. I Halland motsvarar det nästan 103 000 granar. Förr i tiden lät man helt enkelt yxan falla i närmaste skog – men i takt med att täta, ståtliga Kalle Anka-granar blivit det nya idealet nöjer vi oss sällan med något annat än ädelgranar eller formklippta rödgranar.
Som invånare i ett land där 68 procent utgörs av skogsmark förutsätter nog de flesta att deras nyköpta julgran kommer från Sverige. Men skenet bedrar. De julgranar som säljs på torg och i varuhus är i hög grad importerade från utlandet.
Danmark exporterar varje år drygt en halv miljon granar till Sverige. För de stora byggvarukedjorna som har gjort sig synonyma med granförsäljning är det i regel importerad gran från Baltikum eller Tyskland som gäller.
Statistiken är bristfällig, men utgår man från de cirka 280 julgransodlare som finns i Sverige kan man förutsätta att majoriteten av våra julgranar kommer från utlandet. Även en uppmärkt ”svensk” gran kan vara importerad. Häromåret avslöjades exempelvis att den ekologiska Smålandsgranen som levererades direkt hem till dörren egentligen var skeppad från Lettland.
Importerade julgranar innebär långväga transporter och missgynnar svenska granodlare, men det är inte det enda problemet. När vi tar in levande träd som vuxit i okontrollerade miljöer riskerar vi att få med oss skadedjur och svampsjukdomar, och efter trettondagen är det inte ovanligt att granarna slängs på hög i skogsbrynet.
Det är just när sjukdomar och skadedjur kommer till nya miljöer som konsekvenserna blir mest förödande, eftersom naturliga fiender eller hinder saknas. Mördarsnigel och almsjuka är två tidigare exempel på ovälkomna importer, och fjolårets svinpest blev kostsam
för både myndigheter och företag i Fagersta. Just trädrelaterade sjukdomar är svåra att upptäcka och kan leda till en katastrof för enskilda skogsägare – eller i värsta fall för hela ekosystem
Sverige har goda förutsättningar att bli självförsörjande på julgranar. Ett första steg är att fler av Hallands julfirare letar efter svensk gran i handeln, och ställer frågor om hur träden har kontrollerats på sjukdomar och skadedjur. Och även om ädelgranarna är vackra och täta, så vill jag också slå ett slag för den lite brokiga men väldoftande svenska rödgranen – vacker och karaktärsfull på sitt eget vis.
Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet
Rymdskepp, NHL-hockey och vissen blomma på topplistan
Annika satsar på entreprenörskap
Sandra Gustafsson öppnar upp om mardrömmen
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.