DEBATT 2022-12-23 KL. 11:00

Debatt: Hur många kollegor ska gråta i dag?

Debatt: Hur många kollegor ska gråta i dag?

God jul alla ni politiker och chefer inom vård och omsorg, jag hoppas ni har en fin tid på jobbet nu runt jul och nyår med jobbet som bjuder på julbord och en lugn julhelg hemma med era nära och kära.

Att ni inte behöver oroa er för om ni verkligen kommer kunna sitta hemma och kolla på Kalle Anka eller om ni mitt i tuggan på pepparkakan kommer att få ett samtal från jobbet för att bli inbeordrad och få släppa allt, för en arbetsvägran vill man ju inte åka på. Om ni under dagens arbetspass kommer att kunna göra allt ni egentligen skall göra hos omsorgstagarna.

Att ni inte behöver oroa er om ni kommer klara er genom hela dagen utan att behöva stanna upp och torka några tårar och ta några extra andetag i bilen för att det helt enkelt blir för mycket, för att sen sätta på ett leende och gå in till nästa omsorgstagare.

Om ni kommer klara av frågan "hur mår du?" av en kollega när ni kommer in till lunch utan att bryta ihop. Jag hoppas verkligen det, för så här ser tyvärr verkligheten ut för oss undersköterskor och vårdpersonal inom hemtjänsten och så här hoppas jag inte att någon annan har det på jobbet.

Men så här är det för oss, vi som jobbar dygnet runt för allas era äldre släktingar och deras bästa i fokus, varje dag, dygnet runt, året runt. För usla löner och utan varken planeringsdagar, fina julbord eller beviljade semestrar under hela jul och nyår, precis som de två senaste åren. Men vi ställer vi upp och löser det och inte ett enda tack får vi för det, som vanligt.

Det är olikt mig att skriva till tidningen, men när jag idag, onsdag 21 december sett fem kollegor bryta ihop och gråta på jobbet för att vi varken får ihop bemanningen eller våra körrundor, för att vi behöver ursäkta oss hela dagarna för att vi är sena och för att vi inte får våra raster, då är det faktiskt något som gått riktigt snett.

När vi dag efter dag går 2-4 personal kort för att det inte går att täcka de sjukluckor som kommer in när covid-19 och influensor slår i taket. När insatser får plockas bort för att det skall gå ihop på våra rader och för att vi inte får ihop privatliv för att vi måste ställa upp och jobba, då är det något som är fel.

Så här ser verkligheten ut för oss och jag känner att jag behöver berätta det för er för ni verkar inte ha någon insikt alls i hur denna verksamhet fungerar. En praktikdag eller två för er hos oss nere på golvet kanske vore på sin plats. Hur många hade ni som grät på jobbet idag?

Ni allihop har lyst med er frånvaro med svar på tidigare insändare så jag förväntar mig inte svar på denna heller, men jag hoppas verkligen att läser denna och att ni tar åt er, för den kommer från hjärtat. Vi behöver värdesättas högre, inte med applåder för det betalar inga elräkningar, men det gör pengar!

Varsin stor påse med ris till alla er i julklapp och varsin bukett rosor i julklapp till alla oss som går på knäna för detta arbete.

Undersköterska i Fjärås HemtjänstHemtjänsten fick pris
NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Premium

Hemtjänsten fick pris

Andra gången gillt för Vallda hemtjänst

SENASTE TV-NYHETERNA

Tävling inledd - nya arenan ska utformas
NYHETER 2023-02-07 KL. 12:57

Tävling inledd - nya arenan ska utformas

Ida ger ny energi till Viktväktarna lokalt
NYHETER 2023-02-07 KL. 11:45
Premium

Ida ger ny energi till Viktväktarna lokalt

Ny organisation ska lyfta familjeomsorgen
NYHETER 2023-02-07 KL. 09:20
Premium

Ny organisation ska lyfta familjeomsorgen

Elever vill slippa frysa i klassrummen
NYHETER 2023-02-07 KL. 07:05
Premium

Elever vill slippa frysa i klassrummen

Kommunen backar om indragen varm mat
NYHETER 2023-02-06 KL. 20:41

Kommunen backar om indragen varm mat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-02-07 KL. 20:31
Efter pulveriseringen: "Speciell match"
Premium | NYHETER 2023-02-07 KL. 19:33
Hemtjänsten fick pris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

Så sänkte familjen Jarny sin energiförbrukning med 32 %

När familjen Jarny blev tillfrågade att delta i E.ON:s energiexperiment tvekade de inte en sekund. Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”.